Andromedanevel slorpte andere sterrenstelsels op

Foto NASA./ESA

Onze kosmische buur, de Andromedanevel, heeft zich aan galactisch kannibalisme te goed gedaan, door sterren en structuren te hebben opgeslorpt van dwergsterrenstelsels. Dat staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.

(belga) - De Andromeda (M31 in het jargon) bevindt zich op zowat 2,5 miljoen lichtjaar van onze Melkweg. Een internationale groep van wetenschappers tuurde ernaar met een telescoop op Hawaii en verzamelde volgens Nicolay Gnedin van het Amerikaanse Fermilab een "goudmijn aan informatie over het gewelddadig verleden van de Andromeda en zijn relaties met zijn meest bekende buur, het dwergsterrentselsel Triangulum".

De wetenschappers stootten op sterren die niet op de vindplaats zijn kunnen ontstaan omdat het aanwezige gas onvoldoende dicht is. De sterren moeten dus afkomstig zijn van dwergsterrenstelsels die door de Andromeda zijn opgeslorpt en waarvan er veel nog op ontdekking wachten.

Het Triangulum is omgeven door een stellaire structuur "die het bewijs vormt voor een recente ontmoeting met M31", schrijven de wetenschappers. Dat zou enkele miljarden jaar geleden zijn gebeurd, toen het Triangulum met zijn twee miljard sterren tot op "slechts" 130.000 lichtjaar was genaderd van zijn veel grotere broer die zowat honderd miljard sterren herbergt. Ook de schrijf rond de Andromeda is door deze botsing verstoord geraakt, wat betekent dat het Triangulum de buur heeft gevoed.

De vondst bevestigt de theorie dat sterrenstelsels door dergelijk kannibalisme aangroeien.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud