Annelies Verbeke wint debuutprijs 2004

(belga) - De schrijfster Annelies Verbeke wint met haar boek 'Slaap!' de debuutprijs 2004 van boek.be. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 6.200 euro. Juryvoorzitster Frieda van Wijck prees het boek om zijn evenwichtige verhaal en de economische schrijfstijl.

Volgens de jury is 'Slaap!' een moderne en stilistisch sterke stadsroman met een origineel onderwerp. 'Slaap!' is het verhaal van twee dolende mensen: Maya, een jonge vrouw en de veel oudere Benoit die allebei kampen met slapeloosheid. De personages worden geloofwaardig neergezet maar tegelijkertijd zijn er interessante raakvlakken met het groteske en het surrealistische. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarin Benoit lange gesprekken voert met een potvis.

Vooral de stijl van Verbeke (foto: vpm) viel bij de jury in de smaak. Ze schrijft zeer economisch, schetst als het ware haar verhaal en laat veel ongezegd dat de lezer zelf mag invullen. Ook werd geapprecieerd dat het om een eigentijds verhaal gaat, iets dat zich nu afspeelt en de typisch Vlaamse naturalistische context overstijgt.

Intussen werden al 20.000 exemplaren van 'Slaap!' verkocht en staan vertalingen in het Frans en het Duits op stapel. Momenteel schrijft Verbeke aan een tweede boek. Wanneer dat gaat verschijnen is nog onduidelijk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud