Advertentie

Anti-dopingcommissie wil drie jaar schorsing voor Mourhit

De anti-dopingcommissie van de Franstalige Belgische Atletiekliga (LBFA) zal de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) vragen om atleet Mohammed Mourhit te schorsen voor een periode van drie jaar.

De commissie heeft donderdag geoordeeld dat Mourhit schuldig is aan dopinggebruik. De beslissing komt er na een urenlange beraadslaging nadat de atleet eerder op de avond gehoord werd door de commissie.

Mohammed Mourhit testte op 3 mei positief op het gebruik van EPO en een vochtafdrijvend middel, bij een controle buiten competitie, twee dagen voor de start van het WK halve marathon in Brussel. Ook de tegenexpertise bleek positief.

De commissie weerlegde één voor één de vier argumenten die de advocaten van Mohammed Mourhit - Daniel Spreutels en Luc Deleu - enkele uren daarvoor naar voren hadden geschoven. De advocaten vonden dat er procedurefouten waren gemaakt en eisten op basis daarvan de vrijspraak van de atleet. De commissie zegt nu dat er geen procedurefouten zijn gemaakt en dat de Belgische atleet dus schuldig is.

De beslissing om drie jaar schorsing voor te stellen komt er enerzijds omdat er twee verboden producten werden gevonden - EPO en het vochtafdrijvende furosemide - en anderzijds omdat de commissie meent dat Mourhit zich van zijn slechtste kant toonde door het gebruik van de verboden middelen staalhard te blijven ontkennen.

De commissie zal haar rapport nu overmaken aan de IAAF, die de sanctie al dan niet zal bekrachtigen. Meester Spreutels heeft al aangekondigd dat de procedure "nog maar begint".

Mohammed Mourhit werd geboren op 10 oktober 1970 in het Marokkaanse Khouribga. In juli 1997 werd hij tot Belg genaturaliseerd. Als Belg won hij twee wereldtitels in het veldlopen (Villamoura 2000 en Oostende 2001) en schreef hij drie Europese records op zijn naam: de 3.000m (7:26.62), de 5.000m (12:49.71) en 10.000m (26:52.30).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud