Antwerpse Zoo heeft goed jaar achter de rug

Foto Belga ©BELGA

De Zoo van Antwerpen en Dierenpark Planckendael in Muizen trokken in 2008 bijna twee miljoen bezoekers en hebben daarmee naar eigen zeggen een goed jaar achter de rug. De abonnees stegen met 4 procent tot 42.500 gezinnen.

(belga) - De winst steeg vorig jaar en bracht het financiële resultaat op 3.341.000 euro, wat door hogere afschrijvingen iets minder is dan in 2007. Dat blijkt uit de jaarresultaten van het overkoepelende bedrijf, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA), die vrijdag aan de raad van bestuur werden bekendgemaakt.

Op de vergadering van de raad van bestuur werd ingestemd met het verzoek van huidig algemeen directeur Rudy Van Eysendeyk om eind 2009 met pensioen te gaan. Van Eysendeyk was sinds 2001 directeur van de KMDA. Wie hem zal opvolgen is nog niet beslist. Zijn functie werd vacant verklaard en de selectieprocedure voor een opvolger werd intussen opgestart. Onder impuls van directeur Van Eysendeyk werden vorig jaar de sloop van de huizen aan de achterkant van de Antwerpse Zoo en de opening van de nieuwe savanne met giraffenverblijf verwezenlijkt.

De verbouwingsplannen voor de Zoo werden eveneens voorgesteld en in 2009 zal onder meer gestart worden met de bouw van een nieuw leeuwenverblijf. Een cashflow van meer dan 6 miljoen euro laat volgens de KMDA toe om dat soort investeringen te kunnen blijven doen.

Naast de Zoo en Planckendael maakt ook de Koningin Elisabethzaal op het Koningin Astridplein in Antwerpen, deel uit van de KMDA. IIn 2008 bevestigde de Vlaamse regering dat ze de verbouwing van die zaal subsidieert met 57 miljoen euro. Ze zal onder meer de thuishaven worden van het symfonisch orkest van deFilharmonie.

De KMDA ziet naar eigen zeggen 2009 positief tegemoet. Volgens hen leert de ervaring dat haar dierenparken het in crisistijden altijd goed doen. Er wordt ook een extra impuls verwacht van de nieuwe investeringen, de twee giraffenbaby's in Planckendael en de aankomende geboorte van een olifantje in de Antwerpse Zoo.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud