Advertentie

Archeologen vinden 'geboortehuis Hercules'

(belga) - Griekse archeologen zijn ervan overtuigd in Thebe een sensationele oudheidkundige vondst te hebben gedaan, namelijk de woning die in de oudheid al gold als het 'geboortehuis' van de held Hercules.

In het centrum van de ooit met Athene en Sparta wedijverende stad in Centraal-Griekenland legden de archeologen de fundamenten bloot van een woning die in de Antieke Tijd gold als de 'geboorteplaats' van de grootste held uit de Griekse mythologie. In dat heiligdom zochten de mensen destijds een orakel op om meer over hun toekomst en/of problemen te weten te komen. De fundamenten werden opgespit op een ongeveer 335 vierkante meter groot stukje privé-grond.

In één klap kwamen ook de fundamenten bloot te liggen van een tweede, direct met het 'Herculeshuis' verbonden tempel. Die was aan de zonnegod Apollo gewijd. Naast de schoonheid stond deze Olympische godheid, symbool van de ratio, tevens garant voor recht, orde en vrede. Anders dan in Delphi, waar het orakel onder invloed van verdovende middelen (als) in een trance sprak, maakte het medium in Thebe gebruik van asse. Die as ('spodium') werd verkregen door het verbranden van hout en andere offergaves.

Talrijke ter plaatse gevonden artefacten wijzen er volgens archeoloog Vassilios Aravantinos op dat het om het Apollo-orakel gaat waarover de in de tweede eeuw na Christus levende schrijver Pausanias het had in zijn beschrijving van een bezoek aan Thebe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud