Advertentie

Ariane-5 raket lanceerde succesvol twee telecomsatellieten

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een Ariane-5 draagraket zondagavond laat succesvol twee telecomsatellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks te volgen op het internet.

(belga) De 175ste Ariane, de eerste van dit jaar, vertrok om 23.03 uur Belgische tijd met als nuttige lading de Britse militaire telecomsatelliet Skynet 5A en de Indiase Insat 4B, goed voor een lading van 8,6 ton.

De lancering van de 31ste Ariane-5, dit keer van het type ECA dat tien ton aankan, had een dag vertraging opgelopen vanwege een mogelijk probleem op het lanceerplatform ELA-3.

De door Astrium voor het private bedrijf Paradigm gebouwde Skynet 5A kwam het eerst vrij, zowat 25 minuten na lancering. Paradigm Secure Communications biedt het Britse leger, de NAVO en andere landen beveiligde communicatie aan.

Het is de vijfde keer dat een Ariane een Skynet-satelliet lanceerde. In het orderboekje staan nog twee stuks. De Europese draagraket lanceerde in totaal al 26 militaire nuttige ladingen.

Het exemplaar 5A weegt zowat 4,7 ton en heeft een voorziene levensduur van 15 jaar. De satelliet is op een Eurostar E3000S platform gebouwd.

De 31 minuten na lancering vrijgekomen Insat 4B is gebouwd door het Indiase ruimtevaartbureau ISRO, waarbij het de dertiende keer was dat de Ariane een satelliet van de ISRO meenam. De ongeveer drie ton wegende kunstmaan moet van op 93,5 graden oosterlengte, boven de Indische Oceaan, minstens 12 jaar voor het Indiase subcontinent instaan voor televisie en andere telecommunicatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud