Advertentie
Advertentie

Arkprijs van het Vrije Woord voor socioloog Luc Huyse

Luc Huyse (Foto PhotoNews) ©Photo News

De 59ste Arkprijs van het Vrije Woord is toegekend aan Luc Huyse. De socioloog, jarenlang verbonden aan de Leuvense rechtsfaculteit, heeft zich volgens de jury al een halve eeuw lang onderscheiden door zijn onafhankelijk, diepgravend en grensverleggend onderzoek naar de verzuiling in België.

(belga) - Dat meldt de Stichting Arkcomité van het Vrije Woord vzw.

Volgens de organisatie heeft Huyse consequent een maatschappelijk geëngageerd standpunt ingenomen tegenover nationale en internationale uitdagingen. "Hoogstaand wetenschappelijk onderzoek vertaalt hij in heldere, voor iedereen toegankelijke teksten. Als arbeiderszoon had hij van jongsaf aan aandacht voor sociale ongelijkheid en uitsluiting. Hij heeft de berechting van zowel de collaboratie in België als de apartheid in Zuid-Afrika grondig ontleed", luidt het woensdagavond in een mededeling.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een morele prijs die jaarlijks gaat naar een denker die op onafhankelijke wijze de vrijheid van meningsuiting waardig uitdraagt. De prijs werd in 1951 gesticht door Herman Teirlinck nadat Marnix Gijsen de Prijs van de Provincie Antwerpen was ontzegd voor vermeende onzedigheid.

Luc Huyse volgt David Van Reybrouck op als laureaat. In het verleden wonnen onder meer ook Hugo Claus, Tom Lanoye en Wannes van de Velde de onderscheiding.

De Arkprijs wordt uitgereikt op woensdag 20 mei om 18.30 uur in Galerie de Zwarte Panter in Antwerpen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud