Armstrong weerlegt dopingbeschuldigingen van Le Monde

De voormalige Amerikaanse wielerkampioen Lance Armstrong ontkent met klem dat hij vo/o/r zijn kanker zou hebben toegegeven doping te hebben gebruikt, zoals de Franse krant Le Monde zaterdag beweert.

(belga) De zevenvoudige Tourwinnaar noemt de beschuldigingen 'absurd en vals'.

Le Monde baseert zich voor zijn beweringen op vrienden van de Texaan. Die zouden hebben gezegd dat de Armstrong op 28 oktober 1996 aan een dokter in het Indiana University Hospital van Indianapolis verklaarde epo, testosteron, groeihormonen en cortisone te hebben genomen. De oud-renner deed die toegevingen omdat de dokter precies moest weten welke medicijnen hij kon voorschrijven nadat zijn patiënt een behandeling aan de hersenen had ondergaan.

'Deze beschuldigingen zijn even absurd en vals vandaag als enkele jaren geleden, toen ze voor het eerst opdoken. Dit is nooit gebeurd', bijt Armstrong in een communiqué van zich af.

De onthullingen van Le Monde zijn gebaseerd op de getuigenis van Amstrongs voormalige poegmaat Frankie Andreu en diens echtgenote Betsy. Zij zouden de feiten aan een rechtbank in Dallas onder ede hebben verklaard in oktober vorig jaar. De twee moesten voor de rechter verschijnen in een proces dat Armstrong had aangespannen tegen een verzekeringsbedrijf dat weigerde om een premie van vijf miljoen dollar uit te betalen na zijn Tourzege van 2004. Volgens het bedrijf, SCA promotions, moest de premie niet worden betaald omdat er tegen de renner dopingbeschuldigingen waren geuit.

Armstrong benadrukt in het communiqué dat hij dit proces heeft gewonnen en dat de beschuldigingen over doping zijn verworpen. Volgens de Amerikaan legde Betsy Andreu de verklaringen af omdat ze hem niet graag mocht. 'Bovenop de getuigenissen die deze van Betsy Andreu tegenspreken en ook onder ede zijn afgelegd door mensen die erbij waren in het ziekenhuis, heeft de rechter kopieën gekregen van alle medische dossiers van het ziekenhuis in Indiana', aldus nog Amstrong.

'Mijn dokter, een van de grootste kankerspecialisten van het land, heeft ook bevestigd dat ik nooit zulke verklaring heb afgelegd en dat deze anders zeker in mijn medisch dossier zou zijn opgenomen. Die staat er niet in, want ze is er nooit gekomen', besluit Armstrong.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud