Arnon Grunberg wint Gouden Uil

De Gouden Uil Literatuurprijs 2007 gaat naar de Nederlander Arnon Grunberg voor zijn boek 'Tirza'. Het werk gaat over een man die zijn kind wil beschermen. Het boek werd door de jury omschreven als "een indringend psychologisch portret, verbonden met de alomtegenwoordige paranoia. Walgelijk en fascinerend tegelijk".

(belga) Grunberg haalde het van de de Vlamingen Tom Lanoye (Het derde huwelijk) en Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en de Nederlanders Remco Campert (Het satijnen hart) en Christiaan Weijts (ART.285b). Vorig jaar won de Nederlander Hank van Woerden met zijn boek 'Ultramarijn'.

Grunberg won al eens in 2002 de Gouden Uil. Hij schenkt een deel van de gewonnen som (5.000 euro) aan de vertaling van een boek van een advocaat van één van de gevangenen op Guantanamo Bay, zo verklaarde hij in zijn dankwoord.

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd gewonnen door Marjolijn Hof met 'Een kleine kans'. Zij won ook de prijs van de jonge lezer. De Gouden Uil Prijs van de Lezer was voor Dimitri Verhulst met 'De helaasheid der dingen'.

De Gouden Uil wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door twee professionele jury's aan het beste fictie of literaire non-fictieboek en aan het beste jeugd-of kinderboek. De laureaten in beide categorieën gaan naar huis met een prijzengeld van 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden ontvangen elk 1.500 euro. Daarnaast kan ook de lezer op zijn favoriete boek stemmen. De uitreiking vond zaterdag plaats in het Hilton hotel in Antwerpen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud