Asse acteur James Hoohan ("Scotty") gaat naar de ruimte

De asse van de op 20 juli 2005 op 85-jarige leeftijd overleden acteur James Doohan gaat uiteindelijk na herhaaldelijk uitstel eind april de ruimte in, zo is vernomen bij de organisator van dergelijke begrafenissen.

(belga) De acteur is beroemd geworden in de tvserie Star Trek, want hij kreeg als boordingenieur van het ruimteschip Enterrpsie in elke aflvering, soms meermaals, het verzoek om iemand te teletransporteren ("Beam me up, Scotty"). Hij had de wens uitgedrukt dat zijn asse in de ruimte zou worden uitgestrooid.

Zijn intimi hebben deze wens gerespecteerd. Waar "Scotty" normaal najaar 2006 naar de ruimte zou gaan, is dit nu voorzien voor 28 april van op een basis in New Mexico, aldus het in Houston (Texas) in ruimtevaartbegrafenissen gespecialiseerde bedrijf Space Services (SSI). Eerder had de onderneming al Star Trek bezieler Gene Roddenberry en LSD-guru Timothy Leary als klant.

Tegelijk met een symbolisch deel van Doohan, vervoert de private Falcon 1 raket ook de resten van astronaut Gordon Cooper 1927-2004) en zowat 200 andere mensen. Daags voor de lancering is er een herdenkingsdienst op de basis Vandenberg in Californië.

Onlangs was de tweede vlucht van de vrij nieuwe Falcon-1 van SpaceX ook niet 100 procent geslaagd, want de nuttige lading kwam niet in een baan rond de Aarde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud