Australië onder de rook van Zuid-Amerikaanse bosbranden

De koolmonoxide die tijdens het bosbrandseizoen boven Australië hangt, is voor een groot deel niet afkomstig van Australische, maar van Zuid-Amerikaanse bosbranden. Dat bevestigen metingen met het instrument Sciamachy op de Europese milieusatelliet Envisat.

(belga) Annemieke Gloudemans van het Nederlands ruimteonderzoekinstituut SRON presenteert dit onderzoek volgende week tijdens de internationale Envisat-conferentie in Montreux, zo heeft het SRON maandag bekendgemaakt.

Het bosbrandseizoen van Australië is berucht. Afhankelijk van de droogte is een groot deel van het continent tussen de maanden oktober en maart in de ban van brand, aldus de SRON. De directe gevolgen voor mens en milieu zijn desastreus, mede door het giftige koolmonoxide dat vrijkomt bij de branden. Gloudemans: "Verbranding van biomassa is op het zuidelijk halfrond de grootste bron van koolmonoxide in de onderste lagen van de atmosfeer".

Uniek aan de sensoren van SCIAMACHY, die zo'n tien jaar geleden werden ontwikkeld door SRON, is het feit dat ze koolmonoxide kunnen detecteren door de hele atmosfeer, van de bovenste lagen tot op de grond. "Hiermee kunnen we dus de bronnen van koolmonoxide in kaart brengen en kijken waar het naartoe waait", aldus Gloudemans. "Dat hebben we gedaan voor alle continenten op het zuidelijk halfrond: Zuid-Amerika, Australië en zuidelijk Afrika, met verrassende resultaten".

Gloudemans en haar collega's van de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit Amsterdam en het KNMI zagen met SCIAMACHY grote hoeveelheden uitgestoten koolmonoxide boven de zuidelijke continenten. Die hoeveelheden bleken duidelijk overeen te komen met de intensiteit van bosbranden zoals waargenomen door de Amerikaanse satellieten EOS-TERRA en EOS-AQUA. "Maar we zagen ook verhoogde koolmonoxideconcentraties boven Centraal-Australië, de woestijn dus", vertelt Gloudemans.

"Aanvankelijk namen we aan dat de bosbranden in Noord-Australië daarvoor verantwoordelijk waren. Maar toen we eens goed naar het transport van de koolmonoxide gingen kijken, moesten we concluderen dat die koolmonoxide voor het grootste deel afkomstig was van branden in Zuid-Amerika. Zelfs de koolmonoxide boven de branden in Noord-Australië bleek voor een derde overgewaaid uit Zuid-Amerika".

Honderden onderzoekers komen van 23 tot 27 april bijeen in Montreux om de resultaten van de vijf jaar geleden gelanceerde Envisat te presenteren en te bespreken.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud