Advertentie

Auteur Jeffrey Archer lanceert controversieel Evangelie van Judas

Jezus wandelde niet over het water, veranderde water niet in wijn op het trouwfeest in Kanaa en Judas ontving geen dertig zilverlingen om Jezus te verraden. Integendeel, Judas wou niet dat Jezus gevangen werd genomen en werd zelf verraden.

Judas verraadt Jezus (l.) met een kus

(belga) - Het zijn enkele van de meest controversiële stellingen in een nieuw boek van de Britse succesrijke romanschrijver Jeffrey Archer en professor Francis J. Maloney, een vooraanstaand bijbelexpert van de katholieke kerk.

Het in acht talen maar niet in het Nederlands gepubliceerde "Evangelie van Judas door Benjamin Iscariot" werd vrijdag in Rome voorgesteld in aanwezigheid van de auteurs en de rector van het pauselijk Bijbelinstituut in Rome, pater Stephen Pisano. "Niet alles in dit boek kan als waarschijnlijk worden beschouwd. Maar alles moet mogelijk zijn", zei Maloney over de 100 bladzijden tellende publicatie. Het boek lijkt en voelt aan als een canoniek evangelie. Het is in verzen geschreven en met vergulde randjes gedrukt.

Het verklarend glossarium is bijna helemaal geschreven door Maloney. "Ik wou dat het uiteindelijke werk er als een evangelie uitziet en wordt gelezen, niet als een kortverhaal of een roman", zei Archer. Hoewel het boek wordt geacht de stilzwijgende goedkeuring te hebben van paus Benedictus XVI, zal de inhoud wellicht wenkbrauwen doen fronsen onder praktiserende christenen. Het evangelie is geschreven door de ogen van Benjamin Iscariot, de imaginaire oudste zoon van Judas.

Volgens de auteurs heeft Judas zich niet opgehangen hoewel het zo in Evangelie van Mattheus staat. Hij werd oud en stierf zoals Christus, gekruisigd door de Romeinen. De auteurs argumenteren dat Judas niet als een verrader mag worden beschouwd, maar als iemand die in de geschiedenis onheus is behandeld.

De centrale stelling in het boek is dat Judas het instrument was van een goddelijk plan en niet persoonlijk schuldig was. Hoewel Judas niet geloofde dat Jezus de zoon van God was, heeft hij hem niet omwille van geld verraden. Wel uit frustratie omtrent Jezus omdat die weigerde de heerschappij van de Romeinen met geweld omver te werpen. Volgens Maloney is het verhaal over Judas in zijn Evangelie over het omgaan met mislukken. "Hoewel het verhaal gaat over Judas, is de held van het verhaal Jezus van Nazareth", aldus de Australische bijbeldeskundige.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud