Advertentie

Baan ruimtestation ISS succesvol verhoogd

Een Russische ruimtecargo heeft vrijdag met succes de baan van het Internationaal Ruimtestation ISS verhoogd, zo heeft woordvoerder Igor Panarin van de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.

(belga) "Ik bevestig u dat de motoren van de Progress-cargo de vereiste tijd hebben gefunctioneerd. De baan van het station is met ongeveer vijf km verhoogd", aldus de woordvoerder die verduidelijkte dat die baan nu een hoogte van 337 km heeft. De acht motoren van de Progress M-58, die aan de Russische Zvezda-module hangt, kwamen om 05.47 uur Belgische tijd tot ontbranding. Die duurde ongeveer 750 seconden, terwijl de drie bemanningsleden van het ISS sliepen.

Het manoeuvre was nodig opdat de bemande capsule Sojoez TMA-10 in april zich optimaal aan het complex kan vastklinken. Die Sojoez zal onder meer de Amerikaanse en vijfde ruimtetoerist Charles Simonyi naar het ISS voeren, samen met de Russische kosmonauten Fedor Joertsjikin en Oleg Kotov.

Ook wordt de terugkeer en landing bevorderd van de Sojoez TMA-9 die nu nog aan het ISS hangt en die op 20 april met de veertiende hoofdbemanning van het ISS naar de Aarde moet terugkeren.

De Progress M-58 wordt op 27 maart ontkoppeld en zal volgestouwd met afval in de atmosfeer duiken. Wat niet opbrandt, ploft in de Stille Oceaan.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud