Basisstructuur grootste deeltjesversneller ter wereld afgewerkt

Met de plaatsing van een gigantische magneet 100 meter onder de grond is de basisstructuur van de grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC, donderdag afgewerkt, zo heeft het Europees Centrum voor Deeltjesfysica CERN bekendgemaakt.

(belga) De magneten van de HLC zijn de meest complexe componenten van de machine.De Large Hadron Collider (LHC) is een cirkelvormige tunnel van 27 km lang ter hoogte van Genève en onder de Zwitsers-Franse grens. Er worden deeltjes in afgevuurd die bijna de snelheid van het licht bereiken en die met elkaar in botsing komen. Uit deze botsingen ontstaat een veelvoud aan nieuwe deeltjes.

Op volle snelheid en dankzij meer dan 1.700 supergeleidende dipoolmagneten genereert de LHC zowat 600 miljoen interacties tussen protonen per seconde. De daarbij bereikte energie ligt 70 keer hoger dan die van de LEP deeltjesversneller waarvoor de cyclotron oorspronkelijk was gebouwd. Maar slechts één evenement op een miljard zal misschien belangwekkend zijn, aldus de Franse deskundige Jean Zinn-Justin. De gegevens worden zodoende gefilterd en vrijgemaakt van niet-interessante gebeurtenissen alvorens te worden gestockeerd.

Op een jaar tijd zal de LHC zoveel gegevens opleveren dat een 20 km hoge toren van cd's nodig zou zijn. Enkele weken geleden bereikte het eerste segment reeds zijn toekomstige bedrijfstemperatuur, minus 271 graden, wat een graad kouder is dan in de ruimte en twee graden boven het absolute nulpunt. Meer dan 35.000 ton materiaal is veilig onder de grond gebracht, tot 15 km binnen de tunnel, en met een nauwkeurigheid van een tiende van een millimeter op de juiste plaats aangebracht, aldus projectleider Lyn Evans.

De magneten zijn de meest complexe componenten van de machine. Het is de bedoeling de grootste deeltjesverneller ter wereld eind dit jaar in gebruik te nemen voor tests. Wetenschappers zullen aan de hand van vier detectoren minutieus deze botsingen onderzoeken en hopen meer te leren over wat er gebeurd is vlak na de Big Bang. Vrij algemeen wordt aangenomen dat dit het ontstaan van de kosmos was.

Het vijftien jaar geleden opgestarte project brengt meer dan 10.000 wetenschappers uit 500 onderzoeksinstituten uit de hele wereld bij elkaar. De kost is ondertussen opgelopen van 1,6 miljard naar 1,9 miljard euro. Het CERN werd in 1954 opgericht en omvat 20 lidstaten, waaronder België.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud