Beklaagden in zaak mensenhandel KSV Roeselare vrijgesproken

De Nigeriaanse voetballers die via de Niger Soccer Academy in 2000 bij KSV Roeselare zijn beland, werden nooit voorgespiegeld dat ze een transfer naar een Italiaans topteam zouden krijgen. Dat is de stelling van de Kortrijkse rechtbank.

(belga) De rechtbankt meent dat ex-AA Gent speler Omo en huidig Club Brugge-spits Ishiaku (foto) door de vier beklaagden in het proces rond vermeende mensenhandel steeds correct zijn ingelicht en behandeld.

De vier beklaagden in het proces waren de voormalig voorzitter van voetbalclub Roeselare, Roger Havegeer, voormalig voetbaltrainer James Storme en makelaars Bart De Bruyne en Maurice Cooreman.

Het Kortrijkse parket startte halfweg 2001 een onderzoek rond de komst van vier jonge Nigeriaanse voetballers vanuit de Soccer Academy naar Roeselare. Senator Jean-Marie Dedecker (VLD) had toen de kat de bel aangebonden. Volgens de burgerlijke partijen -Ishiaku, Omo en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen- werden de spelers een voetbaltoekomst in Italië voorgeschoteld, hoorden ze pas bij hun landing in Zaventem dat het richting Roeselare zou gaan en moesten ze hun paspoorten afgeven. Volgens het Kortrijkse parket wilden Roger Havegeer en Bart De Bruyne de opstelling van de minderjarige spelers forceren en lieten ze valse paspoorten opmaken waaruit bleek dat ze meerderjarig waren.

De Belgische wet laat immers geen transfers en opstelling van niet-EU-spelers jonger dan 18 jaar toe. James Storme, tot 2000 trainer bij Roeselare, en De Bruyne werden ook vervolgd voor hun vermeend aandeel.

Volgens de rechter is er geen bewijs dat de beklaagden op één of andere manier misbruik hebben gemaakt van een kwetsbare positie van de jonge voetballers. Ze kregen in de Niger Soccer Academy gratis eten, verblijf en een vergoeding. Ze werden volgens de rechtbank niet voorgelogen over de nakende transfer. De beklaagden vinden het opmerkelijk dat na de start van het onderzoek de teneur van de verklaringen van de spelers zelf is gewijzigd. In zijn eerste verklaring sprak Ishiaku niet van een voorgelogen transfer naar Italië, dat was pas later toen de media over de zaak berichtte en er een contactname was geweest met senator Dedecker.

De transferdocumenten werden mede ondertekend door de ouders van de spelers Omo en Ishiaku, wat bewijst dat er geen misbruik werd gemaakt van hun jonge leeftijd. Eénmaal in Roeselare werden de spelers ondergebracht in een moderne woning met alle comfort. Dat er paspoorten zouden vervalst zijn, wees de rechter ook van de hand. De afgeleverde paspoorten zijn uitgereikt door de Nigeriaanse overheid.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud