Belg dronk vorig jaar ruim 30 liter wijn

De Belgen dronken vorig jaar maar liefst 373 miljoen flessen wijn, goed voor ruim 30 liter per hoofd. Al dat wijn drinken vertegenwoordigt een jaarlijks zakencijfer van 1,13 miljard euro. Daarmee is ons land een belangrijke speler op de internationale wijnmarkt.

(belga) Dat zegt Alain Bloeykens, wijnkenner en medewerker van het Concours Mondial van Brussel, de grootste wijnwedstrijd in de wereld die dit weekend in Maastricht plaatsvindt.

Volgens Bloeykens mag België dan nauwelijks zelf wijn produceren, als het op consumptie aankomt, vertolkt ons land een belangrijke rol op wereldvlak. Vorig jaar dronken we met z'n allen meer dan 30 liter per hoofd, of het equivalent van 373 miljoen flessen, goed voor een jaarlijks zakencijfer van 1,13 miljard euro. Volgens het Britse onderzoeksbureau IWSR zouden de Belgische gezinnen tegen 2010 zelfs 1,20 miljard euro uit de beugel toveren voor hun dagelijks flesje wijn.

Uit internationaal onderzoek blijkt intussen dat de Belg aanzien wordt als een echte wijnkenner. "Uit een studie van de universiteit van Parijs eind vorig jaar blijkt dat België de meest favoriete testmarkt is voor wijnproducenten wereldwijd die een nieuw product willen lanceren", weet Bloeykens. "De argumentatie luidt dat we een volk van kenners en liefhebbers zijn, dat klaar is om er de juiste prijs voor te betalen."

De omzet uit de verkoop van wijn wereldwijd bereikte vorig jaar het astronomische bedrag van 106,98 miljard dollar. Dat is evenveel als de cosmeticaindustrie wereldwijd en twee keer zoveel als de omzet van de vier belangrijkste internetsites Google, Yahoo, Msn en Ebay.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud