Belg François Weyergans krijgt prestigieuze Goncourt-prijs

(belga) - De Belg François Weyergans heeft donderdag de Goncourt-prijs, de meest prestigieuze literatuurprijs in Frankrijk, gekregen voor zijn roman 'Trois jours chez ma mère' (Drie dagen bij mijn moeder).

François Weyergans (foto AFP) haalde zes stemmen; Michel Houellebecq kreeg er slechts vier voor zijn roman 'La possibilité d'une île' (De mogelijkheid van een eiland). Houellebecq, een controversieel auteur, is de meest vertaalde schrijver in het buitenland en was lang de favoriet voor de prijs.

De Goncourt-prijs wordt sinds 1903 jaarlijks toegekend aan het beste werk 'met verbeeldingskracht in proza' dat het voorbije jaar verschenen is. De winnaar verkoopt nadien meestal honderdduizenden boeken.

Marguerite Duras, Simone de Beauvoir en Marcel Proust mochten de prijs ook in ontvangst nemen. Een schrijver kan de prijs slechts éénmaal winnen.

De Renaudot-prijs 2005 werd toegekend aan Nina Bouraoui, een Franse schrijfster die geboren is in Algerije, voor haar roman 'Mes mauvaises pensées' (Mijn slechte gedachten).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud