Advertentie

Belg ontdekt 1ste geweldige botsing zonnewind buiten Melkweg

Een internationaal team onder leiding van professor Yaël Nazé van de Universiteit van Luik heeft als eerste een enorme botsing tussen zonnewinden gevonden buiten onze Melkweg, zo heeft de Luikse universiteit vrijdag meegedeeld, verwijzend naar een publicatie in het jongste nummer van het gezaghebbende vakblad Astrophyiscal Journal Letters.

(belga) In de Kleine Magellaanse Wolk, een sterrenstelsel dat op ongeveer 170.000 lichtjaar van ons rond onze Melkweg wentelt, stootten de wetenschappers op het binaire stelsel HD 5980. Het zijn twee enorm zware sterren, met een massa die 30 tot 50 keer groter is dan die van onze zon. Zij bevinden zich op slechts 90 miljoen km van elkaar.

Beide zijn een miljoen keer zo helder als onze zon. Zij sturen daarbij op een minuut tijd meer licht uit dat onze ster in een heel jaar. De druk van die intense lichtstraling zorgt ervoor dat de twee sterren materie verliezen, waardoor een supersonische zonnewind ontstaat. De twee zonnewinden komen hevig met elkaar in botsing waarbij gas op een onvoorstelbare manier wordt opgewarmd en waarbij er een enorme hoeveelheid röntgenstraling vrijkomt. Het is die straling die Nazé en co met de XMMM Newtontelescoop van ESA en de Chandra van de NASA ontdekten. Een dergelijk fenomeen was al in onze Melkweg waargenomen, maar nooit erbuiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud