Belgen ging dit jaar vaker op reis

©REUTERS

2007 was een recordjaar voor de Belgische touroperators. Ze noteerden bijna 5 procent meer boekingen dan vorig jaar en vervoerden in totaal meer dan 3 miljoen passagiers. Dat maakten de Asociation of Belgian Tour Operators (ABTO) bekend op Brussels Travel Expo.

(belga) - Een kwart van alle Belgen gaat elk jaar minstens één keer met een touroperator op reis. De populairste vakantiebestemming van onze landgenoten blijft Frankrijk, maar de interne verhoudingen in dat land zijn wel gewijzigd. "Er werden opvallend minder bergvakanties geboekt", zegt Veerle De Boeck, secretaris-generaal van ABTO. "De vakantiegangers zochten het in 2007 dichter bij huis. Vooral Disneyland Parijs, dat zijn vijftiende verjaardag vierde, won aan populariteit." Naast Frankrijk valt op dat Turkije en Egypte aan een steile klim bezig zijn. Voor Turkije werden in 2007 liefst 20 procent meer boekingen genoteerd.

Tijdens de zomermaanden is Spanje de favoriete bestemming, maar het Zuid-Europese land maakt een duik tegenover vorig jaar. Ook Marokko zit in de hoek waar de klappen worden uitgedeeld, "al is dat in grote mate te verklaren doordat het land de voorbije jaren zo'n sterke opmars heeft gemaakt", verzekert De Boeck.

Meer dan de helft van de Belgen die op vakantie gaan met een touroperator, kiest voor het vliegtuig en dan liefst voor een korte afstand. De lange-afstandsvluchten vertegenwoordigen nauwelijks 5 procent van het totaal. Een kwart van die vluchten gaat richting Dominicaanse Republiek. De Verenigde Staten en Afrika bleken in 2007 minder populair, in tegenstelling tot Jamaica, Mexico en China. De populariteit van die laatste bestemming steeg zelfs met 42 procent.

Azië deed het dit jaar opvallend minder goed, wat vooral aan de terugval van Thailand te wijten is. "Dat heeft niet zozeer met de bestemming zelf te maken", stelt De Boeck. "De daling kan worden verklaard door het wegvallen van rechtstreekse chartervluchten naar Phuket."

Citytrips winnen nog steeds aan populariteit. De touroperators kregen in 2007 13 procent meer boekingen. Een vijfde van de stadsvakanties ging richting Parijs, maar de lichtstad wordt op de hielen gezeten door Barcelona, dat in tien jaar tijd het aantal Belgische toeristen zag verdriedubbelen. Ook Londen, Rome en Lissabon vielen in de smaak.

Om hun vakantie te organiseren, maken de Belgen steeds meer gebruik van het internet. De helft van alle internetgebruikers informeert zich op het web en meer dan 5 procent van de reizen wordt al via het internet vastgelegd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud