Belgen vijf maal meer naar psychiatrisch ziekenhuis dan EU-gemiddelde

Vijf procent van de Belgen is al ooit opgenomen in een ziekenhuis omwille van psychologische of emotionele gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een grote enquête in opdracht van de Europese Commissie.

(belga) In alle andere EU-landen ligt dat percentage op 1 of 2. Nochtans blijkt uit dezelfde enquête dat de Belgen zich gemiddeld beter voelen dan de Europeanen.

De Europese Commissie houdt momenteel een denkoefening over mentale gezondheidszorg, en welke rol Europa daarin zou kunnen spelen. Om de problematiek beter te kennen, is een representatief staal Europeanen gevraagd naar hun mentale gezondheid.

Met die mentale gezondheid zit het in België wel goed, in vergelijking met de rest van Europa. Tachtig procent van de Belgen voelt zich gelukkig, tegenover 65 procent van de Europeanen (EU-25). Belgen melden meer energie en vitaliteit, voelen zich minder teneergeslagen, ...

De studie ging ook na of de ondervraagden in de twaalf maanden voor de enquête psychologische hulp zochten bij een professional. Twaalf procent van de Belgen deed dit, tegenover 13 procent van de Europeanen.

Ondanks het feit dat de Belgen zich meer dan gemiddeld goed voelen, is België met grote voorsprong koploper in het aantal opnames in psychiatrische ziekenhuizen: 5 procent tegenover gemiddeld 1 procent. Uit de enquête blijkt trouwens ook dat Belgen minder dan Europeanen een beroep doen op een huisarts, wanneer ze professionele hulp zoeken.

Op het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) wordt de verklaring gezocht in de toegankelijkheid van de zorg. "Wij hebben het hoogste aantal psychiatrische bedden in Europa. Daardoor is de zorg zeer toegankelijk, wat het hoge aantal opnames verklaard. Daarna voelen de mensen zich beter. De verklaring ligt dus niet bij grotere mentale problemen. Wij zijn verheugd over de goede mentale gezondheidstoestand van de gemiddelde Belg."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud