België zakt plaats op corruptieranglijst

België is samen met de VS en Chili het twintigse minst corrupte land ter wereld, zo blijkt uit het maandag verschenen rapport waarin de anti-corruptieorganisatie Transparency International (TI) jaarlijks 'de properste' en de meest 'beschamende' landen met naam noemt. In de index is België een plaats gezakt ten opzichte van 2005.

(belga) De Corruptieperceptie-index (CPI) rangschikt 163 landen op een schaal van nul (zeer corrupt) naar tien (zeer proper) op basis van een samengestelde index van peilingen van experten en mensen uit de zakenwereld.

De minst corrupte landen ter wereld zijn met een score van 9,6 Finland, IJsland en Niew-Zeeland. Daarop komen Denemarken, Singapore en Zweden.

Het meest corrupte land is Haïti, met een score van 1,8 punten. Net iets beter dan dit Caraïbische land doen Guinea, Irak en Myanmar (Birma) die met 1,9 gelijk als voorlaatste scoren. Congo komt als 156ste uit de bus.

De index reveleert een sterke correlatie tussen corruptie en armoede, zegt TI, met een concentratie van arme landen onderaan het klassement. Alle landen met een laag inkomen en - op twee na - alle Afrikaanse landen vallen onder de vijf punten.

'Ondanks een decennium waarin anticorruptie regelgeving is doorgevoerd, leren de huidige resultaten dat er nog veel dient gedaan', aldus voorzitter Huguette Labelle van de organisatie.

Botswana

Op de 37ste plaats is Botswana de best scorende Afrikaanse staat. Onder de machtige landen van de planeet staat Groot-Brittannië op 11, Duitsland op 16, Japan op 17 en Frankrijk op nummer 18. Op plaats nummer twintig staan de VS, samen met Chili en België, met een score van 7,3. België komt van de negentiende plaats en had vorig jaar een score van 7,4. Nederland is samen met Australië negende en staat dus in de top tien met 8,7 punten.

Brazilië, China en India staan op de zeventigste plaats, Rusland op 121.

Het meest achteruitgegaan zijn Brazilië, Cuba, Israël, Jordanië, Laos, de Seychellen, Trinidad-Tobago, Tunesië en de VS. Vorig jaar bengelde Tsjaad onderaan, na Bangladesh en Turkmenistan.

Betekenisvol verbeterd zijn landen als Algerije, Tsjechië, India, Japan, Letland, Libanon, Mauritius, Paraguay, Slovenië, Turkije, Turmenistan en Uruguay. Enkele landen uit vroegere rangschikkingen zijn er niet meer bij vanwege onvoldoende gegevens, aldus TI. het betreft onder meer Afghanistan, Palestina en Somalië.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud