België zakt vier plaatsen op Human Development Index

Noorwegen voert dit jaar de Human Development Index, een speciaal ontwikkelde welzijnsranglijst, aang. België is dertiende en verliest in vergelijking met de vorige editie vier plaatsen. Dat blijkt uit het donderdag vrijgegeven Human Development Report 2006 van de Verenigde Naties.

(belga) IJsland, Australië, Ierland, en Zweden vervolledigen de top vijf van de lijst die in totaal uit 177 landen bestaat. De VS staan op de achtste plaats en het Verenigd Koninkrijk op plaats achttien.

Onderaan de Human Development Index staan vooral Afrikaanse landen. Burkina Faso, Mali, Sierra Leone en Niger sluiten de lijst af. Volgens het rapport 'zijn de inwoners van Noorwegen 40 keer rijker dan die van Niger en leven zij twee twee keer langer'.

Volgens de VN-organisatie toont de index duidelijk aan dat de 'kloof tussen de armste landen en de rijkste landen dieper wordt', voor zover de menselijk ontwikkeling in Subsahariaans Afrika stagneert terwijl die in de andere regio's in de wereld versnelt.

De daling van België heeft volgens Paul Van Goethem van het United Nations Development Programme (UNDP) in Brussel te maken met een wijziging in de methodologie. 'Om de landen beter met elkaar te kunnen vergelijken werd er bij het opstellen van de index geen rekening gehouden met de scholing van volwassenen', aldus Van Goethem. Deze beslissing heeft gevolgen voor ongeveer 32 landen, zoals Argentinië, Brazilië, Polen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en dus ook België.

De Human Development Index wordt sinds 1990 elk jaar gepubliceerd en brengt het welzijn van landen in kaart. Met het opstellen van de index wordt rekening gehouden met de levensverwachting, de scholingsgraad en de levensstandaard.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud