Belgische reuzen doen gooi naar titel 'Werelderfgoed'

(belga) - Eind deze week dient ons land samen met Nederland, Frankrijk en Spanje een erkenningsdossier in bij Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Bedoeling is dat de VN-organisatie onze 'processiereuzen' erkent als immaterieel werelderfgoed. Vorig jaar viel die eer te beurt aan het carnaval van Binche.

Lidstaten kunnen slechts om de twee jaar hun kandidatuur indienen. Voor België is het ditmaal de beurt aan de Vlaamse Gemeenschap. Dat belet evenwel niet dat de kandidatuur gelijktijdig kan worden ingediend met een multinationale kandidatuur.

Het 'Maison des Géants' van Ath, dat zijn reuzen in 2005 wil laten erkennen als Werelderfgoed, heeft daarom de handen in mekaar geslagen met steden uit liefst vier landen. In België dingen vijf steden mee naar de Unesco-titel: Dendermonde, Mechelen, Ath, Brussel en Bergen. In Dendermonde betreft het de Ros Beiaard-stoet, in Brussel zit bijvoorbeeld het Meiboomfeest mee in de running.

De andere steden die deelnemen aan het gezamenlijke reuzenproject zijn Berga, Olot, Reus, Solsona, Tarragona en Vilafranca del Penedès (Spanje), Cassel, Douai, Pézenas en Tarascon (Frankrijk) en Venlo (Nederland).

'Je hebt overal optochten met reuzen', zegt conservator Laurent Dubuisson van het Maison des Géants, 'maar deze processies zijn speciaal omdat ze tegelijk oud zijn, springlevend én zeer belangrijk voor de identiteit van de inwoners. Zij herkennen zichzelf in hun reuzen'.

In 2005 velt de Unesco een beslissing. Geld valt hierbij niet te rapen, maar een Werelderfgoed-label geeft natuurlijk wel de nodige uitstraling naar media en toeristen. Ter illustratie: in 2004 lieten een 130-tal journalisten zich accrediteren voor het carnaval van Binche, zegt Dubuisson.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud