'Belgische wegrestaurants zijn kind- en gezinsonvriendelijk'

De drie Belgische servicestations die automobilistenvereniging Touring samen met vijftien andere automobielclubs onderzocht, scoren slecht op vlak van kindvriendelijkheid en gastvrijheid voor gezinnen. Slechts een derde van de 65 onderzochte Europese wegrestaurants krijgen de score "goed" of "zeer goed", zo laat Touring weten.

(belga) De enquête werd uitgevoerd door experts uit de catering- en hotelsector. Elk servicestation werd tweemaal anoniem getest op verschillende dagen om toevallige resultaten uit te sluiten. Het onderzoek werd uitgevoerd in vijftien Europese landen onder de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) koepel.

In België werden drie servicestations onderzocht (Heverlee, Groot-Bijgaarden en Barchon). Voorts werden servicestations in Spanje, Oostenrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Slovenië, Kroatië en Duitsland onderzocht. Alle stations liggen langs de belangrijkste vakantiewegen.

Van alle onderzochte stations zijn er twaalf die "slecht" scoren, 31 "acceptabel" en twintig "goed". Een Italiaans station op de A10 scoorde "heel slecht" en slechts één station, het Duitse Medenbach East Motorway Service Area op de A3 scoorde "heel goed". Algemeen positief punt is dat de prijzen voor eten en drank goedkoper zijn dan vroeger.

Het belangrijkste negatief punt is dat de hygiëne nergens echt goed is. De meest frequente tekortkomingen zijn onder meer een slechte toegankelijkheid, gebrekkige of onbestaande buitenfaciliteiten, gebrek of afwezigheid van kindervoorzieningen, een slecht parkingconcept en geen geschikte plaats om baby's te verversen.

Op het vlak van kindvriendelijkheid en gastvrijheid voor gezinnen scoort ons land eerder zwak. Groot-Bijgaarden krijgt een "aanvaardbaar", evenals Heverlee. Het station van Barchon scoort "slecht". In de loop van de jaren evolueerden Groot-Bijgaarden en Heverlee van "slecht" naar "aanvaardbaar", terwijl Barchon "slecht" bleef.

De catering op de drie sites was "goed" terwijl het concept van parkings overal beter kan. Hierbij moet vooral de veiligheid voor voetgangers op de parkings beter. Touring stelt ook vast dat de winkelwaren in de shops niet overzichtelijk geplaatst zijn.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud