Advertentie

Beter geen mond-op-mond bij hartstilstand

Slachtoffers van een hartstilstand mond-op-mondbeademing geven, is niet zo heilzaam als tot dusver werd aangenomen. Bij hartmassage alleen zou de overlevingskans dubbel zo groot zijn dan bij een combinatie van beademing en hartmassage. Dat blijkt uit een Japanse studie, die vrijdag in The Lancet staat.

(belga) Wetenschappers van het Japanse Surugadai Nihon universiteitsziekenhuis analyseerden meer dan vierduizend situaties waarbij een volwassene een hartstilstand kreeg en er geen gespecialiseerde medische hulp in de buurt was.

In geen enkel onderzocht geval bleek de mondbeademing doeltreffend te zijn. Integendeel, omstaanders die de techniek toepasten, verloren daarvoor vaak kostbare tijd die beter gebruikt kon worden om hartmassage toe te passen. Volgens de studie zou mondbeademing de kans op hersenschade na een hartstilstand verhogen, terwijl de techniek bij occasionele hulpverleners net heel vaak wordt toegepast.

In The Lancet pleit Gordon Ewy van de universiteit van Arizona in de Verenigde Staten er alvast voor om de richtlijnen rond mond-op-mondbeademing te veranderen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud