Bettini volgt Boonen op als wereldkampioen

De Italiaan Paolo Bettini is de nieuwe wereldkampioen wielrennen. Bettini volgde gisteren in het Oostenrijkse Salzburg Tom Boonen op. Boonen zelf eindigde als negende.

(tijd) Paolo Bettini versloeg zondag in een spurt met vier de Duitser Erik Zabel en de Spanjaarden Alejandro Valverde en Samuel Sanchez. Robbie McEwen won enkele seconden later de spurt van een peloton waarin Tom Boonen op het einde met krampen kampte.

De uitslag van het WK bewees dat het parcours niet zo zwaar was als voorheen gedacht, een fenomeen dat in het wielrennen wel vaker opduikt. De liefhebbers van het lastige parcours vielen wel aan, maar de spurters bleken in staat alle schermutselingen te overleven. Van Zabel en Boonen is bekend dat ze een helling aankunnen, dat ook McEwen kon meespurten, is een veeg teken.

Bettini is 32, een 1 aprilskind uit 1974. Na twee profseizoenen ging hij in 1999 voor Quick.Step rijden, in die periode nog de cosponsor van Mapei. Bettini bleef sindsdien zijn sponsor trouw.

Zijn grootste successen boekte Bettini in eendagskoersen. Zijn allereerste topzege was Luik-Bastenaken-Luik, intussen zes jaar geleden. Sinds dat jaar won de Italiaan, ploeggenoot en dus onrechtstreeks concurrent van Johan Museeuw, wel elk jaar zijn topklassieker. In 2002 won hij net als twee jaar voordien 'La Doyenne', een jaar later won hij de droom van elke Italiaan: Milaan-Sanremo. Tussen 2002 en 2004 won Bettini drie keer op rij de Wereldbeker, de voorloper van de ProTour. Bettini groeide uit tot de meest 'Belgische' renner van de Italianen.

Paolo Bettini is een renner die tot de aandacht spreekt door zijn ongebreidelde aanvalslust. De Italiaan is snel, maar net niet snel genoeg om de absolute topspurters van het gehalte van Boonen of McEwen aan te kunnen. Dus voert Bettini graag zijn selectie door, wat het beeld van de wedstrijden alleen maar ten goede komt.

Het is ook op die manier dat hij twee jaar geleden in Athene olympisch kampioen werd, in een wedstrijd waarin Axel Merckx derde werd. Het is ook zo dat hij gisteren verstandig meeglipte toen de Spanjaard Valverde de spurt van een groep van vijftig probeerde te ontlopen. Bettini, een ploegmaat van Boonen, wist zich kansloos in een rechtstreekse spurt tegen de Belg. Na twee eerdere aanvalspogingen was de ontsnapping in de laatste kilometer in het zog van twee Spanjaarden de goede. Eerder werd Bettini tweede op het WK 2001 en vierde twee jaar later. Voor Italië is het het derde mondiale sportsucces in enkele maanden na de wereldtitel voetbal en de zege vorige week in de FedCup-finale tennis tegen België.

Voor Tom Boonen betekent het verlies van zijn regenboogtrui dat hij de volgende maanden opnieuw in zijn merkentrui koerst. Bettini draagt de regenboogtrui, Niko Eeckhout die van Belgisch kampioen. Het wordt wennen, zowel voor Boonen als voor het wielerpubliek.

DVV

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud