Bibliotheekkaart voor alle Nederlandstalige bibliotheken in Brussel

(belga) - Brusselaars kunnen binnenkort in alle zestien Nederlandstalige bibliotheken in de hoofdstad terecht met een pas. Lidmaatschap in één bibliotheek volstaat om toegang te krijgen tot de gebruikersdiensten van alle Nederlandstalige bibliotheken in Brussel. Brussels minister en VGC-collegelid voor Cultuur Pascal Smet (sp.a) trekt voor het project 686.019 euro uit.

De pas zal de BruNO-kaart heten, waarbij BruNO staat voor Brussels Netwerk Openbare bibliotheken. Om het systeem mogelijk te maken moeten de bibliotheken wel hun administratie centraliseren en automatiseren. "Door zaken als de catalogus, aankoopbeleid en het uitleensysteem centraal te behandelen, kan het personeel van de verschillende bibliotheken meer tijd maken voor klantgerichte taken, goed nieuws dus voor de klant", aldus Pascal Smet. "Met dit initiatief moeten we het ledenaantal van de bibliotheken aanzienlijk kunnen verhogen."

Eind 2004 telden de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel 45.892 leden. Die moeten niets doen om de BruNO-kaart te krijgen. "Je betaalt zoals elk jaar je lidgeld, dat hetzelfde blijft en je krijgt je nieuwe lenerspas", aldus Smet. "De lenerspas is voor alle bibliotheekgebruikers dezelfde, wat goed is voor de herkenbaarheid en bovendien kun je de kaart overal gebruiken."

De instap van de verschillende bibliotheken gebeurt in fasen na ondertekening van een convenant tussen de gemeente en de VGC. Zo hebben de Hoofdstedelijke Bibliotheek HOB aan het Muntplein in Brussel en de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Molenbeek het convenant al ondertekend. Voor eind dit jaar komen daar nog de bibliotheken van Sint-Gillis, Etterbeek, Ukkel, Elsene, Schaarbeek en Sint-Agatha-Berchem bij. Bedoeling is dat alle Brusselse bibliotheken ten laatste in 2009 aangesloten zijn op het BruNO-Netwerk.

Pascal Smet trekt verder geld uit om het bibliotheekbeleid voor bijzondere doelgroepen uit te breiden. Zo wordt de bibliotheekwerking in acht rusthuizen voortgezet en uitgebreid. Ook de werking van de open bibliotheek in de gevangenis van Sint-Gillis en de startende bibliotheek in de gevangenis van Vorst wordt ondersteund.

In de marge van de nieuwe bibliotheekkaart werd dinsdag ook de nieuwe website van de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel voorgesteld. Daar wordt aan een virtuele bibliotheek gebouwd. Op de webstek www.brusselse-bibliotheken.be kunnen boekenliefhebbers onder meer boeken reserveren of hun reservatie verlengen en de beschikbaarheid van boeken nakijken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud