Biografie Ann Petersen

(belga) - Actrice Ann Petersen werd op 22 juni 1927 geboren in Wuustwezel. Wanneer ze drieëndertig is, breekt ze met haar huwelijk en haar job en kiest ze resoluut voor het acteren. Ze begint haar loopbaan in 1960 bij het Nederlandse Kamertoneel. De lijst van tv-reeksen, films en toneelstukken waar de Vlaamse actrice nadien in mee speelde is lang. Opvallend is dat ze vaak moederrollen voor haar rekening nam.

Zo speelde ze in 1964 de rol van Emma in de legendarische BRT-jeugdserie Kapitein Zeppos. Later volgden onder meer nog rollen in de tv-bewerking van Wij, heren van Zichem (1969), de historische reeks De vorstinnen van Brugge (1972), de komische reeks Slisse en Cesar (1977) en de series de Paradijsvogels (1980) en het Verdriet van België (1994). Sinds acht jaar vertolkte ze in de populaire TV1-soap Thuis de rol van Florke.

Ann Petersen kon ook een aantal films op haar palmares schrijven. De bekendste daarvan zijn Mira (1971), Hector (1987), Manneken Pis (1995) en Pauline en Paulette (2002). Voor die laatste kreeg ze vorig jaar samen met collega Dora Van der Groen nog een Fonske, een Vlaamse filmprijs.

De actrice was verder 30 jaar lang verbonden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en speelde bij diverse theatergezelschappen gastrollen. Een van haar opvallende theaterrollen was die van Maria Caspari in de monoloog Het massagesalon (1986), later ook op televisie vertoond.

Petersen was ondanks haar 76 jaar en haar gezondheidsproblemen -ze leed aan diabetes, artrose en had hartproblemen- nog erg actief, deels omdat ze een klein pensioen had, deels omdat ze het graag deed. Enkele dagen geleden vertelde ze nog dat ze in 2004 in een film en een toneelstuk zou spelen. In januari zou ze normaal gezien starten met de opnamen voor Confituur, de nieuwe film van Lieven Debrauwer. Vanaf februari wou ze de repetities aanvatten voor het theaterstuk De Caraïbische Zee van Studio 100.

20733703

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud