Biografie François Weyergans

(belga) - Hoewel François Weyergans bekroond is als schrijver, heeft de Belgische auteur zich lang beziggehouden met zowel literatuur als cinema. Weyergans, die in Parijs woont, is in 1941 geboren in Etterbeek en heeft een Belgische vader en een Franse moeder. Hij gaat naar school bij de jezuïeten en geeft later toe dat de christelijke invloed zijn leven steeds heeft bepaald, hoewel hij zich ervan heeft afgekeerd.

Hoewel hij op jonge leeftijd geboeid raakt door de kracht van het schrijven, is hij vooral in de ban van de film. De twee genres vermengen zich vanaf het begin van zijn carrière: zijn eerste stukken in de erg prestigieuze 'Cahiers du cinéma' gaan immers over de filmkritiek.

Hij begint aan Romaanse filologie, maar houdt daarmee op om te kunnen studeren aan het Institut des Hautes Etudes Cinématographiques in Paris. Daar draait hij op twintigjarige leeftijd een eerste kortfilm over Maurice Béjart, die hem meermaals zal inspireren, net als de Zwitserse beeldhouwer Alberto Giacometti.

Tijdens de jaren zeventig maakt hij nog twee langspeelfilms, maar stilaan keert hij zich naar de literatuur. Weyergans beseft dat er in filmkunst veel tijd en vooral veel geld moet worden gestoken en wil zich daar graag van losmaken.

In de literaire wereld onderscheidt hij zich al in 1981 met 'Macaire le copte' (Macarius de Kopt), waarvoor hij de Rossel-prijs krijgt in België. In 1992 ontvangt hij de Renaudot-prijs voor zijn roman 'La démence du boxeur' (De dementie van de bokser).

In zijn werk blijven sporen achter van zijn filmervaringen. Hoewel hij er zich van bewust is dat de televisie hem wat weerklank kan bieden voor zijn boeken en meningen, verwijt hij het medium de cinema te vernietigen en te begraven.

'Trois jours chez ma mère' (Drie dagen bij mijn moeder), het boek waarvoor hij de Goncourt-prijs heeft gekregen, gaat over zijn verleden en bevat nauwelijks verhulde autobiografische verwijzingen. De laureaat, beschouwd als 'de Belgische Woody Allen die in de literatuur terechtgekomen is"' bekent dat hij moeilijkheden heeft gehad om het werk te voltooien. 'Ik heb het echt lastig gehad om het af te maken. Ik heb het beëindigd in een toestand die ik bijna-depressief zou noemen', aldus de auteur. Weyergans maakt van de gelegenheid gebruik om 'Salomé', zijn allereerste roman uit 1968, uit te geven.

Charles Plisnier ontving in 1937 als eerste Belgische schrijver de Goncourt-prijs voor zijn werk 'Faux passeports'.

24114019

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud