Bloedprocessie en Carnaval Aalst op Unesco-lijst

Het Carnaval van Aalst en de Heilige Bloedprocessie van Brugge komen op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Die lijst is nog maar pas in voege.

(belga) - Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

Tot vandaag mogen aangesloten landen bij de Unesco, het cultuur- en onderwijsprogramma van de Verenigde Naties, dossiers voordragen voor "de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid". Dat is een nieuwe lijst, die een aanvulling vormt op de werelderfgoedlijst. Die bevat alleen monumenten en landschappen.

"Immaterieel erfgoed" is niet-tastbaar erfgoed. Er worden tradities mee bedoeld, feesten, dansen, muziek, verhalen, rituelen en oude ambachten. Zelfs geneeswijzen zitten erbij.

De Unesco-Conventie is inmiddels door meer dan honderd landen geratificeerd. Vlaanderen zat mee in de stuurgroep van 24 landen die in juni van dit voorjaar de uitvoeringsbesluiten op punt zette. Daarna gaf het plankgas om meteen een reeks dossiers klaar te stomen. Over de zomer heen bereidden elf steden en gemeenten een presentatie voor. Drie daarvan kregen tweede zit en werden tijdelijk stopgezet, maar acht werden toegelaten op de Vlaamse inventaris van immaterieel erfgoed. Dat is een voorwaarde om ook een stap verder te gaan, en op de internationale lijst van de Unesco te kunnen belanden.

Uiteindelijk staan woensdag twee Vlaamse items op de wereldlijst: het Aalsterse Carnaval en de Heilige Bloedprocessie in Brugge. Behoudens zware procedurefouten blijven die daar ook.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud