Brit wint eerste 'Concentra Award voor Videojournalistiek'

(tijd) - De Brit Andy Smithe heeft maandag de allereerste 'Concentra Award voor Videojournalistiek' gewonnen. De 28-jarige BBC-journalist kreeg de onderscheiding voor zijn nieuwsitem 'Gambler', waarin hij een aan gokken verslaafde landgenoot volgt. Met de prijs is een bedrag gemoeid van 10.000 euro.

De 'Award voor Videojournalistiek' gaat uit van het Vlaamse mediabedrijf Concentra, eigenaar van onder meer de regionale zenders TV Limburg, ATV en Kanaal 3. De award bekroont een Europees nieuwsitem dat werd gemaakt volgens de geplogenheden van de 'videojournalistiek'. Concreet gaat het om reporters die eigenlijk een eenmansploeg vormen en helemaal alleen in staat zijn een korte reportage te draaien en te monteren met behulp van een digitale camera en een laptop. 66 inzendingen werden voorgelegd aan een Europese jury, voorgezeten door de pionier van de videojournalistiek, Michael Rosenblum.

Videojournalistiek is een relatief jong gegeven dat niet door iedereen gesmaakt wordt, maar ondertussen raakte ook de BBC overtuigd van het concept. 'Zes jaar geleden werkten vijf of zes videojournalisten voor de Britse openbare omroep, nu zijn dat er al 600', stelde Lisa Lambden van de BBC. Een lezing van Rosenblum in Barcelona wist dan weer hoofdredacteur Philip Hilven van 'TV Limburg' te overtuigen.

Een en ander had tot gevolg dat bij Concentra het idee groeide samen met Rosenblum in Brussel een centrum voor de opleiding van videojournalisten op te starten. De lessen in het nieuwe 'The Rosenblum Institute' starten in april.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud