Britten willen onderzoek naar mogelijke gevaren van draadloos internetten

Wifi, oftewel draadloos internetten, is niet langer de toekomst, het is het heden. Want wat is gemakkelijker dan ook buiten kantoor of werkkamer via een hotspot online te kunnen gaan? Maar de Independent on Sunday heeft de keerzijde van de medaille ontdekt: Wifi zou bij jongeren gezondheidproblemen kunnen veroorzaken.

(belga) Het is de organisatie die in Engeland als 'gezondheidswaakhond' optreedt die de alarmbel heeft geluid en vraagt om een officieel onderzoek naar de gevaren van het wijdverspreide gebruik van draadloze communicatienetwerken op scholen. Sir William Stewart, hoofd van dat Health Protection Agency, wil dat leerlingen worden onderzocht op de mogelijke schadelijke effecten van de netwerken, omdat die straling verspreiden. Ook de Brtse leerkrachtenvakbond, die zo'n 35.000 leden telt, richt deze week een oproep tot staatssecretaris Alan Johnson om een officieel onderzoek in te stellen.

Want hoewel het Britse ministerie van Onderwijs Wifi nog prijst als een 'magisch systeem' omdat het de mogelijkheid schept computers te gebruiken zonder dat die op het telefoonnet zijn aangesloten, laten wetenschappers in verschillende landen steeds luidere waarschuwingen horen. Her en der zijn draadloze internetverbindingen op lagere scholen al verboden, zoals al in de Oostenrijkse provincie Salzburg, waar dr. Gerd Oberfeld, het hoofd van de provinciale milieu- en gezondheidsdienst, de Wifi-verbindingen onverbloemd 'gevaarlijk' noemt.

Professor Olle Johansson, van het prestigieuze Zweedse Karolinska Institut, houdt nog een slag om de arm en zegt dat 'we nog niet voldoende feitenmateriaal hebben om onvoorwaardelijk "stop" te zeggen'. Maar hij wijst er wel op dat 'duizenden artikelen in vakbladen sinds enkele jare wijzen op de risico's de verbonden zijn aan het gebruik van draadloze verbindingen'.

De waarschuwingen komen terwijl de groei van het aantal Wifi hotspots razendsnel stijgt en zowel hotelgasten als koffiedrinkers in een wegrestaurant langs die weg op het inernet kunnen surfen. In veel Europese landen gaat het hier om een technologische ontwikkeling die nog sneller verloopt dan de opkomst van de GSM. Er is trouwens nog een raakvlak tussen die twee voorbeelden van de rol die communicatietechnologie speelt in de hedendaagse samenleving. Want over het gebruik van 'mobieltjes', vooral door jongeren, doen ook al gezondheidswaarschuwingen de ronde, zeker nu de meest recente onderzoeken de bezorgdheid over het gebruik van GSM's lijken te bevestigen. En net als bij het nieuwe 'Wifi-alarm' is het Sir William Stewart die de noodklok luidt omdat de straling die beide systemen veroorzaken kanker en voortijdige seniliteit zou kunnen veroorzaken.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud