Brussel blijft goedkope industriële locatie, Londen blijft duurste

De zone rond de luchthaven van Heathrow handhaaft haar positie als duurste industriële locatie ter wereld. De vastgoedkost in Brussel, de duurste regio van België, blijft daarentegen 'spotgoedkoop'. Dat blijkt uit de editie 2007 van de studie Industrial Space Across the World, die wordt gepubliceerd door de wereldwijde vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W).

(belga) Brussel bevindt zich net zoals vorig jaar onderaan de ranking (37ste plaats op een totaal van 45). Daarmee situeert ons land zich op een gelijk prijsniveau met Slovakije en Litouwen. Die lage vastgoedkost resulteert, samen met de uitstekende geografische ligging binnen Europa, in een toevloed van investeerders die graag industrieel en logistiek vastgoed opnemen in hun portefeuille.

Ondanks het kleine aanbod van logistieke ruimtes in ons land en de stijgende vraag, zullen de huurprijzen in 2007 stabiel blijven. Daar zijn twee verklaringen voor: de steeds scherper wordende rendementen waaraan investeringsgroepen willen aankopen en de grote prijsdruk en transparantie binnen de logistieke wereld. Een vierkante meter industriële oppervlakte van de hoogste kwaliteit in Heathrow kost zijn huurder 252 euro per jaar. In Brussel is dat net geen 60 euro.

In 2006 zijn 90 procent van de locaties in de ranking in prijs gestegen of stabiel gebleven. Bij slechts 10 procent, waaronder Brussel, was er een dalende trend.

De sterkste stijging in de ranking staat op naam van India en de stad New Delhi, die met 10 plaatsen steeg. India nam in 2006 ook drie van de tien grootste huurprijsstijgingen in de beste locaties van de wereld voor zijn rekening, met industriële huurprijzen die in Bombay, New Delhi en Bangalore met respectievelijk 50 procent, 33 procent en 25 procent stegen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud