Budget eersteklassevoetbal stijgt 17 procent

Vorig jaar bedroeg het totale budget waarover de Belgische eersteklasseclubs beschikten nog 131,2 miljoen euro. Dit jaar is het totale bedrag 153,3 miljoen euro, een stijging met maar liefst 17 procent.

(belga) De belangrijkste oorzaak daarvan is het televisiecontract, waarvoor Belgacom drie jaar op rij 36 miljoen euro uitdeelt. Ook het aantal supporters in de stadions is vorig seizoen met 15 procent gestegen. Dat schrijven de VUM-kranten.

Het bedrag van Belgacom is 21 miljoen meer dan de 15 miljoen euro die de VMMa en Canal+ voordien betaalden. Toch zorgde dat bij de start van het vorige voetbalseizoen niet voor een even spectaculaire stijging in het totale budget van alle eersteklasseclubs. De reden ligt voor de hand: een aantal clubs gebruikte het bedrag - waarvan ze een eerste schijf met nieuwjaar kregen - om hun schulden af te betalen.

Vandaag vormt het geld van het televisiecontract veertig procent van het budget bij clubs als Lokeren en Brussels. Bij de twee topclubs, Anderlecht en Brugge, is dat amper 15 procent. Naarmate het budget bij clubs kleiner is, worden het televisiegeld belangrijker om financieel rond te komen.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud