Cartoonist Gal wint BeNe-prijs 2004

(belga) - De Brusselse tekenaar Gal (Gerard Alsteens) heeft donderdag de tweede editie van de BeNe-prijs gewonnen. De huiscartoonist van het weekblad Knack, viel in de prijzen met een cartoon over de Nobelprijs voor de vrede voor de Iraanse mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi.

Niet minder dan 103 cartoons die het afgelopen jaar in de Belgische en Nederlandse pers waren verschenen, kwamen in aanmerking voor deze vorig jaar gestichte BeNe-prijs, een gemeenschappelijk initiatief van de Nederlandse Inktspotprijs en de Belgische PCB (Press Cartoon Belgium).

Gal volgt de Belgische tekenaar ZAK (De Morgen) op. Eerder dit jaar won hij al de PCB-prijs zij het met een andere cartoon dan de donderdag in Amsterdam bekroonde tekening.

De jury, bestaande uit Els Stubbe van het Vlaamse cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, de in Nederland wonende journalist-columnist Sylvain Ephimenco en de in België wonende Nederlandse auteur-journalist Derk-Jan Eppink, maakte haar keuze uit 103 cartoons van 49 tekenaars. Na een aantal stemronden bleven vier cartoons in de running, waaronder drie Belgische tekeningen van Vadot (Le Vif/L'Express), Quirit (Gazet van Antwerpen) en Gal, die uiteindelijk de prijs toegekend kreeg. Hij krijgt een bronzen trofee van de hand van Ever Meulen als beloning.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud