Advertentie

Chaos dreigt op Franse wegen

De situatie over de naamswijziging van de Franse 'routes nationales' is ronduit verwarrend. Het is onduidelijk hoeveel wegen al van naam zijn veranderd.

(belga) Het is ook niet uitgesloten dat de hele operatie wordt teruggeschroefd. Dat werd dinsdag vernomen bij Jan Van Bellingen, de woordvoerder van Touring voor de Verkeers- en Wegeninfo in België en Europa.

Sinds enige tijd is het beheer van de nationale wegen bij onze zuiderburen naar de departementen overgedragen. Elk departement kan daardoor beslissen of het de naam van de weg aanpast. In bepaalde departementen is dat intussen gebeurd. Alleen bestaan daar momenteel geen lijsten met een overzicht van. Bovendien gebeurt een en ander ook niet gecoördineerd. "Elk departement doet een beetje zijn zin", weet Van Bellingen.

Dat maakt dat de situatie nogal verwarrend is en dat Touring enkel een afwachtende houding kan aannemen. Van Bellingen benadrukt dat de wijzigingen in nog niet zoveel departementen werden doorgevoerd. Maar waar precies en in hoeveel departementen, ook daar heeft men bij de automobielfederatie het raden naar.

Van Bellingen wijst erop dat de Fransen intussen een soort onderzoekscommissie in het leven hebben geroepen. Die moet nagaan of het wel wenselijk is dat de wijziging effectief doorgaat. "Het is dus mogelijk dat men nog gaat terugkrabbelen", aldus de Touring-woordvoerder. Want naast de praktische problemen die de operatie met zich meebrengt, zijn er ook de kosten die eraan verbonden zijn.

De belangrijkste departementen onderweg naar de Alpen die de naamgeving van de nationale wegen hebben aangepast, zijn de Savoie, de Haute-Savoie en Isère. Zij hebben als regel dat elke weg met een 1.000-tal wordt aangegeven. De N75 krijgt als nummer voortaan 1.075. Het Rhône-departement maakt dan weer gebruik van 300-tallen. De N6 telt er als nummer 306.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud