Christie's pakt op herfstveiling uit met vier werken van Klimt

Het gerenommeerde veilinghuis Christie's pakt op zijn herfstveiling in New York, op 8 november, uit met vier van de vijf schilderijen van Gustav Klimt die na een jarenlange juridische strijd door de staat Oostenrijk aan een Joods-Amerikaanse vrouw werden terugbezorgd, zo meldt zaterdag de krant New York Times.

(belga) Reden om te watertanden, want het vijfde werk -het portret "Adèle Bloch-Bauer" uit 1907- werd dit jaar, na aankoop door cosmeticagigant Ronald Lauder, met 135 miljoen dollar (108 miljoen euro) het duurste schilderij ooit.

Christie's brengt de werken onder de hamer op verzoek van eigenares Maria Altmann, een nazate van suikerfabrikante en occasioneel Klimtmodel Bloch-Bauer. Christie's -en Altmann- gaan ervan uit dat de vier werken, drie landschappen en een portret uit 1912 van Bloch-Bauer met hoed, samen goed zijn voor 100 miljoen dollar (79 miljoen euro). Alleen al het portret van Bloch-Bauer zou op 40 tot 60 miljoen dollar moeten worden afgeklopt.

De vijf werken van de Oostenrijkse Jugendstilschilder Gustav Klimt werden in 1938 na de Anschluss door de Nazi's geconfisqueerd. Adele Bloch-Bauer overleed reeds in 1925; haar joodse echtgenoot vluchtte naar Zwitserland. Voordat de suikerfabrikant in 1945 overleed maakte hij de werken testamentair over aan zijn neven en nichten. Hijzelf was immers kinderloos.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud