Advertentie

Churchill: joden "gedeeltelijk zelf verantwoordelijk" voor vervolgingen

Winston Churchill, de Britse minister-president tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft in 1937 een artikel geschreven waarin staat dat de joden "gedeeltelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de vijandigheid waaronder ze te lijden hebben". Hij noemde als een van de oorzaken dat de "de jood anders is".

(afp) Het artikel is indertijd niet gepubliceerd omdat de secretaris van Churchill hem dat afried. De tekst is onlangs door de Britse onderzoeker Richard Toye in de archieven van de universiteit van Cambridge ontdekt en wordt vandaag (zondag) voor het eerst gepubliceerd.

In de tekst verwijst Churchill naar de jodenvervolgingen door het naziregime in Duitsland, dat op dat moment vier jaar aan de macht is. In de wereldoorlog die twee jaar later losbarstte, werden zes miljoen joden omgebracht door de nazi's.

"Het zou gemakkelijk zijn" de jodenvervolgingen van 1937 en de jaren daarvoor "toe te schrijven aan de slechtheid van de vervolgers, maar dat is niet in overeenstemming met alle feiten", aldus Churchill, die drie jaar later premier van Groot-Brittannië zou worden.

Het antisemitisme "bestaat ook in de landen waar joden en niet-joden voor de wet gelijk zijn", aldus Churchill. "Met die feiten moet rekening worden gehouden bij elke analyse van het antisemitisme. Vooral de joden zelf moeten dit in gedachten houden".

"Het is goed mogelijk dat (de joden) hun vervolging onbewust uitlokken, dat ze gedeeltelijk zelf verantwoordelijk zijn voor de vijandigheid waaronder ze te lijden hebben", aldus Churchill in het artikel. "Het centrale gegeven dat de betrekkingen tussen jood en niet-jood domineert, is het feit dat de jood 'anders' is", zo stelt Churchill. "Hij ziet er anders uit. Hij denkt anders. Hij heeft een andere traditie en een ander cultureel erfgoed. Hij weigert te assimileren". Volgens Churchill zijn joden daarnaast "nuchter, werklustig en wetsgetrouw". Hij roept de Britten in het artikel op zich te verzetten tegen jodenvervolging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud