Cineaste Marion Hänsel krijgt prijs van Verdienste 2004

(tijd) - De Belgische cineaste Marion Hänsel krijgt de Prijs van Verdienste 2004 van de Beroepsbond van de Belgische Filmpers Vlaanderen. Hänsel werd bekend als regisseuse met 'Dust' en 'Il Maestro', maar trad ook op als producente van films.

'Haar films als regisseur worden gekenmerkt door een sfeervol nihilisme. Weinig actie, veel sfeer. Steeds opnieuw wist Hänsel te boeien met soms heel moeilijke scenario's als 'Le Lit' (1982), 'Dust' (1985) en 'Les noces barbares' (1987)', luidt het.

Met haar palmares wist Marion Hänsel supersterren als Charles Aznavour en Malcolm McDowell bijeen te brengen voor 'Il Maestro' (1989). Stephen Rea strikte ze voor 'Between the Devil and the Deep Blue Sea' (1995). En ze dreef het nihilisme ten top met het poëtische 'Nuages' (2001), waarin we alleen wolken zien, met off-screen een stem die haar brieven leest, geschreven aan haar zoon.

Ook als productrice verdiende Marion Hänsel met het productiehuis Man's Films haar sporen. Zij maakte 'Blueberry Hill' van Robbe de Hert en 'Science-Fiction' van Danny Deprez mogelijk. Haar grootste succes als producente behaalde ze met 'No Man's Land' van Danis Tanovic, die bekroond werd met een Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

De Prijs - de Gulden Mira - wordt overhandigd in de Antwerpse UGC-Cinema's op maandag 29 november om 20 uur. Na de uitreiking wordt haar productie '25° en hiver' van Stéphane Vuillet vertoond.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud