Claude Coppens en Rik Poot krijgen Van Ackerprijs

(belga) - De tweejaarlijkse Van Ackerprijs wordt toegekend aan de pianist/componist Claude Coppens uit Gent en de beeldhouwer Rik Poot uit Londerzeel. Dat werd in Brugge bekendgemaakt door de Van Ackerstichting.

De prijs, genoemd naar de in 1992 overleden burgemeester van Brugge Frank Van Acker, is bestemd voor een kunstenaar die speurt naar menselijke waarden in zijn werk. Het is de eerste keer dat twee laureaten de prijs delen. Eerdere laureaten waren ondermeer Hugo Claus, Alain Platel, Frans Masereel, de Auschwitzstichting en AMSAP.

Claude Coppens (68) studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. In 1955 won hij de Internationale pianowedstrijd Marguerite Long in Parijs. In 1956 werd hij laureaat van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano in Brussel. In 2003 schreef Coppens zijn jongste compositie 'Songs from Alice', een werk gebaseerd op het sprookje 'Alice in Wonderland'.

Rik Poot (80) is in Brugge bekend van zijn werk 'De Vier Ruiters van de Apocalyps' dat opgesteld staat in het Hof Arents nabij het Groeningemuseum. In 1998 maakte Poot zijn werk 'De Vuist' of 'De strijd voor arbeid' na de sluiting van de Renault-fabriek in Vilvoorde. Het staat in zijn geboorteplaats Londerzeel.

De Van Ackerprijzen, 2.500 euro en een kunstwerkje, worden ter gelegenheid van de uitvoering van 'Songs from Alice' op 21 januari 2005 in de Brugse stadsschouwburg uitgereikt. Dan wordt ook de opvolger van Marc Galle als voorzitter van de stichting voorgesteld. Galle is voorzitter sinds 1982 en doet een stap terug.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud