Club Brugge stelt UEFA Cup-voetbal veilig

(tijd) - Club Brugge versloeg gisteren Rapid Wenen met 3-2, nadat het twee weken geleden ook al de heenmatch in Oostenrijk gewonnen had. Daardoor is de Belgische voetbalkampioen al zeker van een derde plaats in de groepsfase van de Champions League en een doorstart, na de winterstop, in de UEFA Cup.

Met een uitduel tegen Juventus en een thuiswedstrijd tegen Bayern München op de slotspeeldag voor de boeg staat Club Brugge op een derde plaats in groep A. Door de tweede zege op Rapid Wenen telt Club nu zes punten, de Oostenrijkers blijven puntenloos. Rapid kan hoogstens nog op gelijke hoogte komen, maar dan spreken de onderlinge duels in het Brugse voordeel. In februari wacht de West-Vlamingen al zeker een plaats in de 1/16de finales van de UEFA Cup, al behoort de kwalificatie voor de volgende ronde van de Champions League ook nog tot de mogelijkheden.

Het goede gevoel na afloop van de wedstrijd stond in schril contrast met de weinig hoopgevende manier waarop Club Brugge het duel aanvatte. Na amper 26 seconden kon Marek Kincl, totaal ongedekt gelaten door Marek Spilar en Birger Maertens, zomaar een assist binnenkoppen van Matthias Dollinger, die op zijn beurt achteloos in de rug van Günther Vanaudenaerde was opgedoken. Luttele minuten later duwde een uitstekend keepende Tomislav Butina hoognodig een afstandschot van Steffen Hofmann uit de kruishoek.

Club herpakte zich enigszins en stond na zijn eerste kans al meteen op gelijke hoogte. Bosko Balaban volleerde een hoekschop van Sven Vermant, Rapid-doelman Raimund Hedl loste de bal en Javier Portillo trapte van dichtbij binnen. De Spanjaard, die in de jeugdreeksen van Real Madrid alle doelpuntenrecords verbrak, scoorde vorig weekend in de competitiematch tegen Gent ook al tweemaal en lijkt na een moeizaam begin van zijn Brugse huurcontract eindelijk zijn vooruitgesnelde reputatie waar te maken.

Net als in de heenmatch twee weken geleden ontplooide het duel zich als een aardig kijkstuk, met een hoog tempo en een Oostenrijkse tegenstander die de kansen opstapelde, maar niet afwerkte. Vanaudenaerde weerde ongestraft een kopbal van Peter Hlika met de arm van de lijn, Butina was andermaal accuraat op een vrije trap van Hofmann en Andreas Dober trapte voorlangs. De Brugse defensie liet zich geregeld op misverstanden betrappen en had vooral moeite met de opkomende middenvelders en flankverdedigers van Rapid, die te weinig gevolgd werden en zo te vaak vrij spel kregen.

Net als in Wenen toonde Club zich evenwel van zijn meest efficiënte en opportunistische zijde. Balaban, twee weken terug nog matchwinnaar met een mazzeldoelpunt, zag dit keer zijn vrije trap licht afwijken en in doel verdwijnen.

De gevleide voorsprong bij de rust gaf Club tijdens de tweede helft de ademruimte om dominanter te voetballen en de stijgende lijn van de voorbije weken voort te zetten. Na een moeizame Brugse seizoenstart is de blessurelast bijna verdwenen en oogt de zoektocht naar samenhang tussen de nieuwe spelers bijwijlen geslaagd. Tegen Westerlo en Rapid Wenen werd nog fortuinlijk gewonnen, in de topper op Anderlecht en vorig weekend tegen Gent daarentegen beantwoordde het Brugse spel steeds vaker aan het verzorgde combinatievoetbal dat trainer Jan Ceulemans voor ogen heeft.

Jonathan Blondel liep gisteren na de rust onvermoeibaar de linkerflank af en de passes van Ivan Leko getuigden van doorzicht en technisch raffinement. Portillo verzuimde evenwel een excellente voorzet van Blondel af te werken, Balaban miste alleen voor doel de koelbloedigheid. Na een goed uitgevoerde counter viel dan toch de 3-1. Balaban gaf de bal onbaatzuchtig aan Gert Verheyen, zodat ook de derde Brugse spits zijn doelpunt kon meepikken.

Rapid kon na de rust minder dreigen, maar een rake kopbal van Hofmann zorgde alsnog voor een spannend westrijdslot. Club toonde zich plots weer fragiel, maar gaf de zege niet meer uit handen. JVH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud