Colm Tóibín eerste Ierse laureaat van de IMPAC-literatuurprijs

Colm Tóibín heeft als eerste Ierse schrijver de internationale literatuurprijs IMPAC Dublin Literary Award gewonnen. De met 100.000 euro wereldwijd hoogst gedoteerde prijs voor een enkel literair werk werd hem toegekend voor zijn roman 'The Master', aldus de jury dinsdag in Dublin.

(belga) Centraal in zijn werk staat de Amerikaanse schrijver Henry James (1843-1916). Tóibín heeft zich met zijn roman-portret niet enkel als een 'begenadigd verteller' bewezen, maar ook met een 'grandioos gemoduleerde heldere taal' een belangrijk werk gecreëerd, luidt het in de motivering.

De jaarlijks in Dublin uitgereikte prijs wordt door de in Florida zetelende Forma Improved Management Productivity and Control (IMPAC) gesponsord. De tien kandidaten worden door 17 grote bibliotheken verspreid over de hele wereld genomineerd. De beslissing wordt genomen door een jury van zes letterkundigen en literatuurwetenschappers.

Vorig jaar ging de IMPAC-prijs naar de Amerikaan Edward P. Jones voor zijn boek 'The Known World'. Andere laureaten waren onder meer Michel Houellebecq, Tahar Ben Jelloun en Orhan Pamuk.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud