Colruyt stelt Romeinse vondsten tentoon in nieuwe winkel in Tongeren

In de nieuwe vestiging van winkelketen Colruyt in Tongeren zullen winkelaars niet alleen voedingswaren kunnen kopen, maar ook een aantal vondsten uit de Romeinse tijd, die op de site werden opgegraven, kunnen bezichtigen. De opening van de nieuwe Colruyt-vestiging in Tongeren vindt plaats op 14 augustus.

(belga) Colruyt financierde zelf de archeologische opgravingen op het bouwterrein en loopt hiermee vooruit op de Vlaamse wetgeving omtrent de omgang met het Vlaamse en historische erfgoed, laat directeur-generaal Luc Rogge van Colruyt vrijdag weten.

Het terrein waar de Colruyt-vestiging gelegen is, werd tussen de eerste en de vierde eeuw na Christus gebruikt als uitbreidingszone van de toenmalige Romeinse stad en was binnen de Romeinse stadsomwalling van Tongeren gelegen. Een groot deel van het terrein bestond uit lange smalle kavels met langwerpige huizen, waarachter zich moestuinen, afvalkuilen en schuren bevonden.

De archeologische vondsten tonen aan dat Tongeren destijds een welvarende stad was, waar handel, internationale contacten en geld een belangrijke rol speelden. Er werden in dit verband behalve resten van aardewerk uit Frankrijk, Duitsland en het Maasgebied, ook resten van amforen aangetroffen, bedoeld voor transport van wijn en olijfolie uit Italië, Zuid-Frankrijk en Spanje.

Archeologen ontdekten op de site ook zowat zestig munten en stukjes muurschilderingen die erop wijzen dat de houten en later ook stenen huizen bepleisterd waren. Een bijzondere vondst vormt een bronzen zegeldoosje dat in de Romeinse tijd gebruikt werd om wasplankjes, de voorlopers van de huidige brief, te verzegelen.

Het onderzoek stond onder het toezicht van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE). De opgravingen werden uitgevoerd door het archeologisch bureau ADC ArcheoProjecten uit Nederland.

De nieuwe Colruyt-vestiging telt 1.000 vierkante meter verkoopoppervlakte en beschikt over een gekoelde doorgang en een geïnformatiseerd kassasysteem. Op de parking komen 110 parkeerplaatsen. In de Colruyt in Tongeren werken 15 mensen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud