Controverse over Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

(tijd) Vlaamse politici zijn het niet eens over de toekomst van de Brakke Grond in Amsterdam. Verschillende parlementsleden hebben ernstige vragen bij het nut van het Vlaams Cultuurhuis. Maar de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit), vindt dat het huis een belangrijke rol kan spelen in zijn buitenlandse cultuurbeleid.

De Brakke Grond werd in 1981 opgericht om de Vlaamse beeldende kunst en podiumkunsten in Nederland te promoten. Maar volgens enkele in het weekblad Knack geciteerde parlementsleden draagt het daar niet wezenlijk toe bij.

Jos Stassen (Groen!) stelt vast dat de Vlaamse artiesten die het in Nederland maken, zoals Wim Helsen, niet langs de Brakke Grond passeren. Dany Vandenbossche (sp.a) merkt op dat Vlaamse kunstenaars liever in de grote Amsterdamse galerijen exposeren dan in de Brakke Grond, en dat men in Amsterdam het cultuurhuis vaak alleen kent van zijn café en terras.

Ook Bart Caron (Spirit) ziet de meerwaarde van de Brakke Grond niet in. 'Je hoeft geen zaal te hebben om de samenwerking met Nederland te stimuleren en Vlaamse artiesten aan een tournee in Nederland te helpen', meent hij.

Minister van Cultuur Bert Anciaux is het daar niet mee eens. 'Het klopt dat er vaak weinig samenspraak was tussen de Brakke Grond en het Vlaamse cultuurbeleid. Maar de sluiting van de Brakke Grond was nooit een scenario. In de opbouw van een actiever internationaal cultuurbeleid speelt de Brakke Grond wel degelijk een belangrijke rol. Ik ben zelfs van plan de Brakke Grond zelf meer te sturen.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud