'Crash' wint Oscar voor beste film

(belga) - De speelfilm 'Crash' van de Canadees Paul Haggis heeft zondag de Oscar voor beste film gewonnen. De film gaat over racisme en vooroordelen in het multiculturele Los Angeles. De Oscar voor beste regie ging naar de Taiwanees Ang Lee voor de western 'Brokeback Mountain'.

'Crash'-regisseur Paul Haggis poseert met de Oscars voor beste film en beste scenario. (foto: epa)

Geen enkele film vergaarde meer dan drie bekroningen. Dat is een zeldzaamheid op de Oscars. Voor topfavoriet 'Brokeback Mountain' zijn drie beeldjes een ontgoocheling. De western was acht keer genomineerd. Regisseur Ang Lee kreeg niettemin een dikke troostprijs met de Oscar voor beste regie. De andere Brokeback-Oscars gingen naar componist Gustavo Santaolalla en het schrijversduo Dianna Ossana-Larry McMurtry, dat het kortverhaal van E. Annie Proulx in scriptvorm goot.

'Crash' werd eveneens beloond met drie Oscars. De film van de Canadees Paul Haggis over racisme en vooroordelen in miljoenenstad Los Angeles verwierf naast de prijzen voor montage en het oorspronkelijke scenario de hoofdprijs van beste film.

De Oscar voor beste acteur ging zondag naar de 38-jarige Philip Seymour Hoffman. Hij won de prijs voor zijn vertolking van de schrijver Truman Capote in de gelijknamige film 'Capote'. Hoffman haalde het van Heath Ledger ('Brokeback Mountain'), Joaquin Phoenix ('Walk the Line'), David Strathairn ('Good night, and good luck'), en Terrence Howard ('Hulstle and Flow').

Reese Witherspoon (foto: afp) ontving zondag de Oscar voor beste actrice. Ze werd beloond voor haar rol van zangeres June Carter Cash in de film 'Walk the Line'. De jonge actrice had concurrentie van de Britse Keira Knightley ('Pride and Prejudice') en Judi Dench ('Mrs. Henderson Presents'), de Zuid-Afrikaanse Charlize Theron ('North Country') en de Amerikaanse Felicity Huffman ('Transamerica').

George Clooney kreeg de Oscar voor beste acteur bijrol voor zijn metamorfose in voormalig CIA-agent in de thriller 'Syriana'. Het is de eerste Oscar voor Clooney. Voor deze Oscar waren ook Jake Gyllenhaal ('Brokeback Mountain'), William Hurt ('A History of Violence'), Matt Dillon ('Crash') en Paul Giamatti ('Cinderella Man').

De Oscar voor beste vrouwelijke bijrol ging naar Rachel Weisz. De 35-jarige Britse actrice kreeg de prijs voor haar vertolking in 'The Constant Gardener', een film gebaseerd op een roman van John Le Carré. Weisz' rivalen voor de oscar van beste vrouwelijke bijrol waren Frances McDormand ('North Country'), Michelle Williams ('Brokeback Mountain'), Amy Adams ('Junebug') en Catherine Keener ('Capote').

De Oscar voor beste documentaire ging zondag naar 'MKa marche de l'empereur', het grootste Franse succes in de laatste tien jaar in het buitenland. 'Le Cauchemar de Darwin' was ook genomineerd voor deze Oscar maar haalde het niet.

De 81-jarige Robert Altman, grootmeester van het intimistische drama, werd in de bloemetjes gezet met een Oscar voor zijn levenswerk.

Deze Oscar-editie betekende over het algemeen de doorbraak van de indies, de kleinschalige films van studio's als Lionsgate en Focus Features. De grote Hollywoodproducten zoals 'King Kong' en 'Memoirs of a geisha' moesten het stellen met kleine 'technische' Oscars voor onder meer fotografie en geluid. Beide films kregen elk drie Oscars: 'King Kong' voor beste geluid, geluidsmontage en speciale effecten en 'Memoirs of a geisha' voor beste fotografie, kostumering en art direction.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud