Advertentie

Culturele citymarketing in Brussel

In Brussel loopt de tweede editie van het kunstenfeest en citymarketingproject BRXLBRAVO. Tot zondagavond slaan honderd culturele organisaties de handen in elkaar voor dubbel zoveel exposities, concerten, voorstellingen, workshops en rondleidingen. Vijf goede redenen om te gaan kijken.

(tijd) BRXLBRAVO ontstond in 2005 vanuit de wens van Vlaamse en Franstalige culturele instellingen om beter samen te werken. Door het tweetalige statuut - en omdat cultuur in ons land een gemeen-schapsbevoegdheid is - zit Brussel met een grote handicap: er loopt geen culturele smoel rond, een sterke man of vrouw die een visie uitdraagt voor de hele stad. Elders is dat de taak van de cultuurschepen. Maar Brussel telt 19 cultuurschepenen die door Vlaanderen en Wallonië de wet worden gedicteerd.

Naar de eerste editie van BRXLBRAVO in februari 2005 kwamen 35.000 mensen. Daar waar de vorige BRXLBRAVO-coördinators het met niet zoveel woorden durfden te zeggen, heeft Wim Embrechts geen zin om rond de pot te draaien: 'BRXLBRAVO is een citymarketingproject.' Daarom is het programma niet tot Brussel-stad beperkt en dringt BRXLBRAVO voor het eerst door tot de volkswijken. Kunst als hefboom voor de versterking van het stedelijk weefsel, zoals bij Richard Florida. Wij zien alvast vijf goed redenen om een kijkje te gaan nemen.

1. Openbare ruimte

Vier grote installaties in het straatbeeld moeten de nieuwsgierigheid van het publiek opwekken. De Britse kunstenaar en bergsportliefhebber Neal Beggs plaatst zijn persoonlijke vlag op de top van de Kunstberg. Zijn monumentale sculptuur 'Dear Prudence' bulkt van de poëzie, maar hij stelt er ook vragen mee over de waarde van de Kunstberg als cultureel epicentrum van Brussel. Tegelijk gaat de Britse artiest Dan Shipsides met teksten aan de slag.

De werf op het Flageyplein in Elsene wordt speciaal voor BRXLBRAVO toegankelijk gemaakt. Wijkverenigingen presenteren er een programma over film en architectuur, terwijl de kunstenaar Emilio Lopez-Menchero en de architect Patrice Neirinck een installatie over het plein laten lopen die doet denken aan een filmdecor. Ook de multimediawinkel Fnac in de Nieuwstraat doet mee aan BRXLBRAVO. De Spaanse kunstenaar Jordi Colomer tart de commerciële en functionele logica van de winkel met een installatie die performance vermengt met video. Twee personen gaan een dialoog in gebarentaal aan.

Tot slot is er natuurlijk de grote kubus in het Centraal Station. Daarin kunnen voorbijgangers via ingebouwde verklikkers hun eigen intrigerende wereld van muziek, ritme en dans creëren terwijl uitvergrote fragmenten van de Venus van Botticelli voorbijglijden.

Lange nacht van de dans

Brusselse choreografen en dansmakers uit alle hoeken van de wereld brengen zaterdag korte choreografieën in het Kaaitheater. Op het programma: traditionele dans (Arabische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse dansen), dansimprovisaties, optredens van studenten van de dansschool P.A.R.T.S. Er zijn dertig acts, gespreid over zes programmablokken van elk twee uur. De Lange Nacht van de Dans begint om 15 uur. --

Twintig jaar Needcompany

Maart is de maand van Needcompany. Het Brusselse theatergezelschap met internationale allure viert zijn twintigste verjaardag. Tijdens BRXLBRAVO opent in Bozar de eerste solotentoonstelling van theatermaker en stichter Jan Lauwers. 'Restlessness' beklemtoont het multidisciplinaire karakter van zijn werk. Het is een van de opmerkelijkste evenementen van BRXLBRAVO, want Lauwers komt maar sporadisch naar buiten met zijn niet-theaterwerk.

Nog theater

Het stadstheater KVS in het centrum van Brussel is bijzonder actief tijdens het kunstenweekend. Er is de herneming van 'Singhet ende weset vro'. Voor dat stuk inspireerden regisseur Ruud Gielens en de Nederlandse zanger-dichter Rick de Leeuw zich op het gelijknamige zangboekje uit een ver, Vlaams verleden. In vroegere tijden speelde 'Singhet ende weset vro' een cruciale rol bij de samenzang op scholen, in jeugdbewegingen of in familiekring. Gielens en De Leeuw gebruikten het boekje als leidraad voor hun muzikale voorstelling.

Vrijdagavond speelt in de kleine zaal van de KVS ook 'Litanie' van Guy Dermul (ex Dito'Dito), een voorstelling over de utopie waarin wereldverbeteraars leven.

Voor de nieuwe productie 'I only came here for six months' interviewde de Britse theatermaakster Alecky Blythe diverse eurocraten over hun leven in Brussel. Vijf acteurs vertellen hun verhalen na.

Zangstonde Grote Markt

De zangstonde op zondagnamiddag moet het feestelijke hoogtepunt van het weekend worden. 250 zangers en vijftig muzikanten verzamelen tussen 16 en 18 uur op en rond de Grote Markt en zingen een liedje in een denkbeeldige taal. Iedereen mag meezingen.

TP

Meer info: www.brxlbravo.be en 070/222.199

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud