Advertentie

Daan gaat met twee Zamu Music Awards aan de haal

De Vlaamse muzikant Daan is de grote winnaar van de Zamu Music Awards, die dinsdag in de Ancienne Belgique (AB) voor de dertiende keer werden uitgereikt.

(belga) De Zamu Music Awards zijn de prijzen voor de meest verdienstelijke muziekpersoonlijkheden van het afgelopen jaar. Daan was de enige die twee awards mee naar huis nam.

Daan had vijf nominaties op zijn naam staan. Zijn nummer "The Player" werd bekroond als Beste Videoclip en als Beste Song, één van de twee publieksprijzen van dit jaar. Zowat 18.000 muziekliefhebbers maakten hun keuze uit een lijst van honderd liedjes, waarbij de hit van Daan het haalde voor "Hammerhead" van A Brand, "Vonken en Vuur" van Clouseau en "Oud en Versleten" van Yevgueni.

In een uitverkochte AB kreeg Bobbejaan Schoepen de Lifetime Achievement Award uit handen van johan Verminnen. De tachtiger bracht tijdens de uitreiking dinsdagavond drie klassiekers uit zijn repertoire. Hij werd daarbij onder meer bijgestaan door Geike Arnaert van Hooverphonic en Daan Stuyven.

De Belgische rockband dEUS, in 2006 nog goed voor vier Zamu-beeldjes, won een award voor Beste Life-act. Het album "Wild dreams of new beginnings" van Admiral Freebee werd uitgeroepen tot Beste Album van 2006, gevolgd door de albums van Bart Peeters, Jef Neve en Daan. Ozark Henry kreeg de award Beste Pop-rock maar was zelf niet aanwezig tijdens de show. En de Antwerpse legende Wannes Van de Velde zag zijn comeback bekroond met de award Roots, maar kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen.

An Pierlé mocht dit jaar haar eerste Zamu Music Award mee naar huis nemen in de categorie Zang. In de strijd om de award Popular versloeg Idool-laureaat Reborn Helmut Lotti, Kate Ryan en Scala. Goose kon het meest bekoren in de categorie Focus, dat opkomend talent in de kijker plaatst. En Buscemi ging aan de haal met de award Dance, waardoor Shameboy, Milk Inc. en Praga Khan nog minstens een jaartje geduld moeten uitoefenen.

Ook de Limburgse Axelle Red viel in de prijzen. Ze kreeg de award Artwork voor haar album "Jardin Secret", maar was er wegens een concert in Parijs niet bij. Dit jaar werd ook voor het eerst een award uitgereikt in de categorie Jazz. Jef Neve was de gelukkige die de nieuwe award in ontvangst mocht nemen. Nadien trad hij ook op in de AB. Isolde Lasoen, die drumt bij onder andere Daan en Billie King, zorgde ook voor een primeur door als eerste vrouw de award Muzikant te winnen. Ze trad ook op met award-winnaar Daan.

Tot slot kreeg de Gentse Puerto Ricaan Gabriel Rios uit handen van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux de "European Border Breakers Award", een Europese erkenning die per land gaat naar de artiest die met zijn debuutalbum het meeste exemplaren verkocht in de rest van Europa. Hij stelde ook zijn nieuwe single "Angelhead" voor.

De presentatie van de avond lag in handen van Otto Jan Ham. De awarduitreiking werd georganiseerd door Muziekcentrum Vlaanderen. De Zamu Music Award zelf werd dit jaar in een nieuw kleedje gestopt. De nieuwe porseleinen megafoon werd ontworpen door beeldend kunstenaar Hugo Meert. Canvas zendt op 18 februari om 12.30 uur een special uit over de uitreiking van de Zamu Music Awards 2006.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud