Advertentie

"De Annunciatie" van Da Vinci gaat op reis ondanks protest

Ondanks luiddruchtig protest gaat het wereldberoemde doek "De Annunciatie" van Leonardo da Vinci (1452-1519) de Galleria degli Uffizi in Firenze dan toch verlaten richting Japan.

(belga) Uit protest tegen de "afreis" van het schilderij ketende senator Paolo Amato zich maandag een tijdje vast aan een pilaar voor het museum. Met de actie wilde hij tegen de "arrogantie van minister van Cultuur" Francesco Rutelli demonstreren, die ondanks de oppositie de uitlening aan Japan toch doorzette, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa.

Een mogelijke beschadiging baart vele mensen zorgen. "De Annunciatie" zal verschillende maanden op tentoonstellingen in Japan te zien zijn. Leonardo da Vinci schilderde het doek op twintigjarige leeftijd. Het meet 217 bij 98 centimeter en toont de Heilige Maagd die bezocht wordt door de engel Gabriël.

Het doek werd dinsdag in het museum in een houten kist geplaatst met het oog op de afreis uit Rome naar Tokio. Het schilderij met een verzekeringswaarde van 100 miljoen euro zal drie maanden in Japan blijven als onderdeel van een tentoonstelling over het Genie Leonardo.

Amato, die in zijn protest wordt gesteund door de wereldvermaarde filmregisseur Franco Zeffirelli en de directeur van het Uffizi, Antonio Natali, zei dat hij ook gekant is tegen de uitlening omdat dit "een gevaarlijk precendent" schept. "We kunnen moeilijk een stad worden die haar kunstwerken aan het buitenland uitleent. Toeristen zouden in de plaats daarvan beter naar hier komen", zei Amato.

Cultuurminister Rutelli noemde de uitlening "een uitzonderlijke maar nodige opoffering" en beschuldigde Amato ervan de aandacht te zoeken. "Degenen die zichzelf willen promoten met Leonardo da Vinci vergeten dat dit een beslissing is die Italië en Firenze ten goede zal komen", verklaarde Rutttelli aan Ansa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud