De hotspot van Noord-Amerika

Vancouver is San Francisco zonder de smog, Los Angeles zonder het verkeer en Seattle zonder de mist. Een mengeling van Oslo en Sydney. Alleen jammer dat de West-Canadese stad niet in Europa ligt. Wie naar Vancouver trekt, vindt hier alvast tien tips om een boeiend weekend bij elkaar te breien in een van de mooiste steden van Noord-Amerika.

British Columbia strekt zich uit langs de westkust van Canada: een lap grond die van de Amerikaanse grens tot Alaska reikt. Vancouver mag dan niet de hoofdstad van de provincie zijn (dat is Victoria op Vancouver Island), het is wel de meest boeiende stad van de regio. En misschien zelfs van Canada. 'Het is jammer dat zo'n leuke stad in Noord-Amerika moet liggen', zeggen Vlamingen die al vijftien jaar in Vancouver wonen. We struinen door Downtown Vancouver, nemen een van de vele taxiboten die door de stadsdelen varen, drinken koffie en eten mosselen. Nergens merken we tekenen van industrie. Vancouver leeft van het toerisme en - onofficieel - van de marihuanateelt en -export.

'Vroeger was Vancouver een kleine stad, nauwelijks 20.000 zielen rijk', weet Amber Sessions van de toeristische dienst. In 1886 woonden duizend mensen in het stadje dat zijn naam indirect dankt aan de Nederlandse stad Coeverden, de herkomstplaats van kapitein George Vancouver, die in 1792 in Canada belandde. Vandaag telt Greater Vancouver - de stad met enkele randsteden - meer dan twee miljoen inwoners. Een derde daarvan is niet Canadees van oorsprong. Een op de vijf inwoners van Vancouver is Chinees. Meer dan drieduizend Belgen zochten en vonden hun heil in de supercosmopolitische stad. Vancouver is de multiculturaliteit in persoon.

1. Ga joggen in Stanley Park

Geen andere stad ter wereld heeft een park dat aan Vancouvers Stanley Park kan tippen. 404 hectaren groot, groen, bebost en langs het zoute zeewater van English Bay, aan de rand van Downtown Vancouver. We trekken onze loopschoenen aan en zetten het al om zeven uur op een loopje. We zijn niet de enige. Inwoners van Vancouver zijn opvallend sportieve mensen. En Stanley Park is hun gigantische sporttuin. Het park werd in 1800 met militaire doeleinden gebouwd, om de haven tegen de agressieve Amerikanen te beschermen. Maar vandaag wordt het door velen omschreven als een gigantische therapeutische ligzetel. Hier komt de helft van de stad zijn stress op sportieve wijze wegwerken. Duidelijk aangegeven jogging- en fietspaden doorkruisen het enorme park. Blijf twee minuten uitpuffen na je loop en je komt gegarandeerd nieuwsgierige eekhoorns tegen.

2. Bezoek de marktjes van Granville Island

Granville Island is de koelkast van de stad. Niet letterlijk, maar wel figuurlijk: dit is de marktplaats van elke zichzelf respecterende restaurateur. In dit kleurrijke en tintelende stadsdeel onder de Granville Bridge moet je beslist de overdekte markt bezoeken (Granville Public Market, http://www.granvilleisland.com) . Zelf houden we even halt bij de viswinkel van Longliner. 27 jaar lang viste James Moorhead op wilde zalm en heilbot. 'Ik verkocht daarna mijn boot, keerde mijn rug naar de zee en ging nooit meer terug.' Samen met zijn zoon Scott runt hij nu de zonder betwisting beste vismarkt van British Columbia. Proef er zeker de gerookte zalm met esdoornsiroop. Wie van de typisch Canadese zoete stroop houdt, kan op veel plaatsen in de Public Market een flesje kopen. Heerlijk in yoghurt, op fruit en op wafels.

3. Slenter rond door Yaletown

Steek vervolgens de Granville Bridge noordwaarts over en loop Yaletown binnen (http://www.myyaletown.com). Deze 120 jaar oude buurt is nu omgekat tot trendy 'place to be' voor wie modern is en gezien wil worden. Niet toevallig ligt in dit deel van de stad een winkel waar je Mini's kan kopen. Yuppies bezetten er voormalige pakhuizen en runnen er coole pubs en designwinkels. Vancouver is erg geliefd bij de homobevolking, en Yaletown is hun stek.

4. Bezoek het Museum of Anthropology

British Columbia was ooit het domein van de Indianen. In Stanley Park kan je enkele fraai gekleurde totempalen bewonderen. Maar laat de toeristische neppalen links liggen en verdiep je in de echte cultuur van de oorspronkelijke bewoners en bekijk hun originele totempalen in het Museum of Anthropology (6393 Marine Drive, http://www.moa.ubc.ca). De Haida-Indianen, een van de bekendste Indianenstammen uit het westen van Canada, wonen vandaag in Alaska, maar het museum evoceert hun leven op een boeiende manier. Het museum, gelegen in de wijk van de University of British Columbia aan de English Bay, is op zich ook al een bezoek waard. Het ontwerp van de architect Arthur Erickson, geopend in 1976, is een combinatie van glas en beton en weerspiegelt de stad, de zee en de bergen.

5. Ga shoppen in Kitsilano

De toeristische gidsen raden je Robson Street in het stadscentrum aan als beste buurt om te winkelen. Vergeet dat, en trek naar Kitsilano ten zuiden van Downtown, ideaal gelegen voor een middagje shoppen nadat je het in de buurt gelegen Museum of Anthropology bezocht hebt. Kitsilano is hip en hot. Vooral 4th Avenue (http://www.kitsilano4thavenue.com) biedt leuke shops, terrasjes, lekker ruikende bakkerijen en koffiehuizen: charmant en warm. Hier ben je letterlijk en figuurlijk ver weg van de naar Amerika ruikende shopping malls. Niet toevallig was het in deze hippiebuurt dat Greenpeace werd opgericht.

6. Neem de kabelbaan naar Grouse Mountain

Net ten noorden van de stad liggen drie bergen: Cypress Mountain, Grouse Mountain en Seymour Mountain. Tijdens de winter zijn dit de (kleine) skigebieden voor de locals die zich na het werk naar de sneeuw reppen. Grouse Mountain (http://www.grousemoutain.com) is met een kabelbaan makkelijk bereikbaar, ook tijdens de zomer. In 'no time' sta je met de Seabus, lijn 236 en een kabelrit 1.100 meter boven zeeniveau en kijk je vol ontzag neer op de stad die zich in tintelend zeelicht wikkelt. Een bijna letterlijk adembenemend zicht op een metropool die omzoomd wordt door wouden, bergen en een oceaan. Een zeearend cirkelt traagzaam boven ons hoofd. Het restaurant met gigantische glazen ruiten biedt warmte, zicht en eten.

7. Eet mosselen in Chambar

Een van de meest geprezen restaurants van de stad is Belgisch. In Chambar zwaait chef Nico Schuermans de plak. In 2006 werd zijn zaak (562 Beatty Street, http://www.chambar.com) als het beste restaurant in de categorie 'nouvelle cuisine' gelauwerd. Schuermans leerde het klappen van de zweep in de Villa Loraine en de Comme Chez Soi en haalt nu lekkere en naar Canadese normen betaalbare culinaire fratsen uit in zijn gezellig, bruin aangeklede Belgische restaurant. Wij appreciëren vooral zijn Moules Congolaises (mosselen met verse tomaat, gerookte chili en een toets van kokosnoot en limoen): sterk, hartig en heerlijk. Op een avond tijd verkoopt Chambar maar liefst veertig kilo mosselen.

8. Proef de oesters bij Rodney's

Nu we toch over lekker eten bezig zijn: stap in Yaletown binnen bij Rodney's Oyster Bar (405-1228 Hamilton Street). Je eet er gezellig en ongedwongen aan een tafeltje of aan de toog. Wij kiezen voor de Kusshi (kleine Japanse oestertjes) en proeven nadien de grotere exemplaren uit Fanny Bay. Rodney serveert je wijn per glas zoals wij dat met een jenever doen: tot aan de rand. Eerst wat slurpen - zoals bij je oester - is dus niet onbeleefd. Maar zoals elders in Yaletown moet je ook hier een betrekkelijk veerkrachtige kredietkaart hebben.

9. Drink een glas ijswijn

Nog in Yaletown bezoek je nadien Taylorwood Wines (1185 Mainland Street, http://www.taylorwoodwines.com). Dit is de speciaalzaak voor ijswijn. Dat is witte wijn op basis van bevroren druiven. Winkeljuffrouw Ashley Pringler legt ons de geheimen uit: 'Doordat de druiven bevroren zijn bij de pluk, blijft de suiker in de druif bewaard in plaats van naar de schil te gaan. Dat geeft een zoetere, meer amberkleurige wijn.' British Columbia heeft een behoorlijk aantal ijswijnen. De meeste daarvan komen uit de bekende wijnregio Okanagan. De ijswijn wordt gedronken als dessertwijn, als aperitief of bij kaas. En hij wordt - alweer - met stevige Canadese dollars betaald. Een fles kost je al snel tussen 26 en 40 euro. Dat komt omdat bij de vinificatie 90 procent van het vocht van de druif verloren gaat (de bevroren schil). Voor de rest biedt Taylorwood je meer dan honderd verschillende wijnen, allemaal uit British Columbia.

10. Maak een rit met de trolleybus

Hij ziet er knotsgek uit, en enkele van zijn chauffeurs zijn het ook: welkom op de Vancouver Trolley! Deze 'hop on hop off'-trip (http://www.vancouvertrolley.com) in busjes uit het begin van de 20ste eeuw brengt je naar 24 bezienswaardigheden verspreid over heel de stad. De uitleg die gegeven wordt, is nogal oppervlakkig en niet altijd even boeiend - tenzij je geïnteresseerd bent in de huurprijs van nieuwbouwappartementen - maar de trolley biedt je wel de mogelijkheid om in een dag tijd een overzicht van de stad te krijgen.

Aart De Zitter

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud