De Tijd draait proef met digitale krant

(belga) - Tijdens een drie maanden durend proefproject kunnen 200 lezers van De Tijd hun krant op 'digitaal papier' lezen. 'Het proefproject loopt van april tot en met juli 2006 en is een Europese primeur', zegt Peter Bruynseels van De Tijd.

Gedurende drie maanden worden de mogelijkheden van digitaal papier ('e-ink') onderzocht. De 200 proefpersonen werden via een steekproef geselecteerd door de KULeuven. Zij ontvangen een prototype-toestel van Philips, dat de technologie ontwikkelde. Dat toestel heeft een scherm van digitaal papier van het formaat A5. 'De e-ink is heel goed leesbaar, zelfs in het zonlicht. Het scherm is ook flinterdun en kan in de toekomst flexibel zijn', vertelt Bruynseels. De informatie wordt elektronisch opgeladen en weergegeven.

Elke dag kunnen de proefpersonen via een breedbandaansluiting of via een hotspot de krant De Tijd downloaden. 'De krant kan eerst en vooral in de normale lay-out bekeken worden. Dat formaat zal wel moeilijk leesbaar zijn', vertelt Bruynseels. 'Daarnaast kan je ook een overzicht van alle titels met een korte inhoud van het artikel bekijken.' De gebruiker kan ook elk artikel afzonderlijk lezen, met bijbehorende foto's en infografieken.

Na drie maanden komt er een evaluatie. 'Als de testperiode positief uitdraait, zal het niet heel lang duren vooraleer de technologie gecommercialiseerd wordt', denkt Bruynseels. 'We zien de e-ink vooral als een aanvulling op de huidige krant en website, en we verwachten dan ook niet dat lezers massaal de papieren krant inruilen voor de digitale versie.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud